10 steg mot en bättre ekonomifunktion

Digitalisering är mer än bara teknik och en guide visar vilka steg en CFO behöver ta för att lyckas med en digital transformation.

Digitalisering kan innebära stora möjligheter för de som lyckas och ännu större risker för de som misslyckas. Att lyckas med den digitala transformeringen bör därför vara en prioritet för alla CFO:er. Frågan är bara vad du behöver göra för att lyckas och hur du ska undvika alla blindskär på vägen?

Här kan guiden 10 steg mot en effektiv ekonomiavdelning fungera som en karta genom digitaliseringsdjungeln. I guiden analyserar Ulla-Britt Fagerström, Business Unit Manager på Enfo, vad som krävs för att digitalisera organisationen på rätt sätt.

Målet är att skapa en proaktiv och lösningsorienterad ekonomifunktion. För att nå dit gäller det att börja i rätt ände och inte stirra sig blind på tekniken. Istället rekommenderar Ulla-Britt Fagerström att du börjar med följande steg:

  1. Studera vad som inte fungerar. Börja med att fråga dig själv vad som inte fungerar idag, om ni har rätt mål och om ni arbetar på rätt sätt för att nå målen.
  2. Definiera målet. Är målet att spara pengar på kort sikt eller att skapa mer tid och mer värde på längre sikt? För en dialog och tala om hur ni definierar effektivisering och vad ni ska prioritera här och nu. Tydliggör sedan målet så att ni vet när ni nått målet och vad ni behöver göra för att nå dit.
  3. Transformera ekonomifunktionen till en businesspartner för verksamheten. Vill du utveckla ekonomifunktionen till en mer drivande roll så behöver du säkerställa att ekonomiavdelningens mål är sammansvetsade med organisationens övergripande affärsmål.
  4. Byt ut Excel. Excel är ett av de bästa verktygen för att göra ad-hoc-analyser, men det medför mycket manuellt arbete och större risk för mänskliga misstag. Andra system kan hjälpa dig att finna mer lättarbetade strukturer och processer.
  5. Satsa på nya arbetssätt före nya verktyg. Även om ett nytt verktyg troligen kan hjälpa er att lösa det behov ni har nu kommer det inte att kunna lösa alla utmaningar. Börja med att se över era arbetssätt och metoder och fokusera först på människan innan du tittar på tekniken.

Mer detaljer och resten av stegen du behöver ta på vägen mot en effektivare ekonomifunktion hittar du i guiden, som kan laddas ner kostnadsfritt.