3 snabba frågor till Mona och Ari Riabacke

Ni hjälper företag och organisationer att vässa sitt beslutsfattande – berätta hur ni gör.

– Många gånger handlar det om att ställa rätt frågor, gräva där man står och ta reda på hur beslutsfattandet går till idag och vilka förutsättningarna är. Har man inte koll på dessa bitar så är det svårt att komma med en plan för hur man kan göra det bättre, det blir som att skriva ut medicin utan att först ställa diagnos.

– Idag kommer alldeles för många med ”rätt lösning” utan att ha koll på var skon klämmer. Själva skickar vi alltid ut en länk inför en workshop och ställer ett antal frågor för att ha bättre förförståelse för kundens behov och förutsättningar.

Er bok Beslutspyramiden har nyligen publicerats på engelska, vad tror ni är hemligheten bakom bokens framgång?

– Vi har gjort precis tvärtom mot vad vi är skolade att göra (båda är filosofie doktorer i risk- och beslutsanalys). Istället för att krångla till det – som man så ofta gör och då inte minst i forskningen – så skrev vi en bok som förmedlar detta viktiga ämne på ett så enkelt sätt som möjligt. Det är stor text, många illustrationer och korta stycken med konkreta key takeways. Det är så de flesta av oss samlar information idag, lite här, lite där. Det är inte så många som har tiden och orken att läsa alltför krävande litteratur längre. Idag är boken utgiven på fyra språk, vilket är fler språk än vi haft antalet läsare på våra doktorsavhandlingar tillsammans. Boken blev nominerad till årets HR-bok 2014 och vår 8-åring har redan läst halva boken, så det känns som att vi har lyckats med vår ambition att nå ut till en bredare publik.

– När allt kommer omkring så har vi människor inte utvecklats i den snabba takt världen vi lever har – vi brukar prata om att vi är stenåldersmänniskor som lever i en cybervärld – och vi behöver underlätta för våra hjärnor så gott det går. Där har vi nog svaret på många av dagens utmaningar, keep it simple, less is more, osv, nästan oavsett vad saken gäller.

Okej, men hur gör vi då – krävs det ännu mer data och mer analys för att det ska bli bra beslut?

– Det är klart att det behövs data och olika typer av analys i många lägen, men ofta krävs det mindre av båda delarna. Vi har idag en övertro på att mer data, en ny version av något system och fler rapporter ska lösa upp vår beslutsvånda – men fullt så enkelt är det inte, tyvärr. Innan vi börjar samla på oss en massa data, för att få kontroll på den osäkra värld vi lever i, bör vi fråga oss vad vi verkligen behöver (och inte bara samla data för att känna oss tryggare). Det vi gång efter annan ser är att man ofta är alldeles för ängsliga, rädslan att göra fel har blivit större än lusten att göra rätt och så kan vi inte ha det. Så, kort och gott krävs det mer mod än något annat för att fatta beslut i tider av osäkerhet, nu mer än någonsin förr.