4 enkla råd för att undvika en it-katastrof

Säg till exempel att en av dina medarbetare undersöker nya program till er ekonomiavdelning. Medarbetaren skriver in ett par ord i en sökmotor, till exempel Google, och börjar klicka på länkarna i sökresultatet. Plötsligt fryser datorskärmen och du får upp ett meddelande som berättar att datorn kommer att förbli fryst såvida du inte köper ett antivirusprogram eller dylikt – trots att samtliga av företagets datorer redan har ett skydd.

Om detta inträffar har du just fallit offer för det nya, stora hotet mot teknisk säkerhet. Cyberbrottslingar har nämligen höjt insatserna och börjat implantera skadlig kod i sökmotorernas resultat. Även de mest oskyldiga webbsökningar kan, om det vill sig illa, orsaka våldsam, och kostsam, huvdvärk.

Dessutom kan så kallat malware eller spyware i hemlighet sparas på datorn när en medarbetare klickar på ett visst sökresultat, utan att denna vet om det. Därmed kan obehöriga även få tillgång till känsliga uppgifter och finansiell data som rör ditt företag och dina anställda.

För att undvika en katstrof är det några saker du bör ha i åtanke. Här är fyra kom-ihåg:

1. Off domains
Uppmuntra dina medarbetare att bara klicka på webbadresser som slutar på ”.com” eller ”.se”. Sannolikheten är ganska liten att en adress som slutar på till exempel ”.in” eller ”.ru” innehåller någon information som ditt företag behöver, och kan dessutom vara skadlig.

2. Svartlistade domäner
Det finns förteckningar som listar domäner som är ökända för att vara skadliga. Sådana listor bör du skriva ut och dela ut till dina medarbetare för att hålla dem borta från dessa källor. Ett exempel på en sådan förteckning hittar du på Mywot.com/en/forum/3823-275-bad-domains-to-blacklist.

3. Hur ser länken ut?
Består länken av en lång rad procenttecken kan det vara ett dåligt tecken. Ser länkens url ologisk ut kan det bero på att länken är datorgenererad och således en länk du inte bör klicka på.

4. Förhandstitta på webbsidan
Google har en funktion där du, genom att svepa med musen över pilikonen till höger om länken, kan förhandstitta på webbsidan ifråga för att få en uppfattning om hur den ser ut. Detta är en funktion du och dina medarbetare bör utnyttja. Ser sidan inte seriös ut bör den undvikas som pesten.

Källa: CFO Daily News