7 tips – så kniper du CFO-rollen

Ingen är fullärd – oavsett om du är junior revisor eller senior controller kan du alltid utveckla dina kunskaper. Här är 7 tips för dig som har CFO-rollen i sikte:

1. Rannsaka dig själv
Har du vad som krävs för att klara jobbet? Att vara en stjärna på redovisning eller en duktig controller räcker inte för att axla rollen som CFO – du måste även ha ett helhetsperspektiv på saker, kunna planera framåt, tänka strategiskt och delegera arbetsuppgifter.

2. Bygg din kompetens
Se hur olika företag jobbar för att bredda din kompetens och utveckla dina yrkesmässiga erfarenheter. Dagens CFO jobbar ofta nära CEO och åtagandena går mer och mer åt det strategiska hållet, det kräver mer än detaljkunskaper. Att vara CFO är inte alltid samma sak som att vara ekonomichef – de båda rollerna skiljer sig ofta vad gäller ansvarsområde och arbetsuppgifter. Att börja som revisor eller redovisningsekonom är emellertid alltid en bra start och ger dig en bra grund och goda kunskaper inför din fortsatta karriär.

3. Go public
Har du inte tidigare erfarenhet av börsnoterade företag bör du nu söka dig till ett – det finns en massa krav på rapportering som du behöver få koll på, menar Anna Lannerhjelm, vd för rekryteringsföretaget Dfind Finance AB, i en artikel tidigare publicerad på CFOworld. De flesta större börsnoterade företag har ett flertal bolag. Ett sätt att komma in i matchen kan därför vara att gå in som ekonomichef för ett av dotterbolagen, för att sedan arbeta dig upp.

4. Storleken kan ha betydelse
Att jobba på ett mindre företag behöver inte vara en nackdel utan är tvärtom ett gyllene tillfälle att pröva på chefsrollen i mindre skala. På ett litet eller medelstort företag får du ofta ökat ansvar snabbare än på ett stort företag och har därmed möjlighet att komma närmare ledningsgruppen.

5. Lär dig att kommunicera

Du behöver inte vara yvig och påtagligt extrovert för att klara av en roll som CFO, men du behöver kunna konsten att kommunicera och förmedla ett budskap på ett tydligt och enkelt sätt, trots att sammanhanget egentligen är komplext och tidsfristen knapp.

6. Utveckla din ledarkompetens
Läste du inte management som inriktning är det ingen katastrof, men det kan vara en bra idé att rannsaka dig själv och fundera över om du har de egenskaper som krävs för en chefsroll. Som CFO ansvarar du inte bara för bolagets siffror – du leder även människor. Det kräver lyhördhet och en förmåga att få med dig andra på tåget.

7. Hugg gratisäpplen
Passa på att visa framfötterna när tillfälle ges. Behöver din chef hjälp med att sammanställa en rapport eller göra en viktig analys – anmäl dig frivilligt. Även om det stjäl några timmar från dina vanliga arbetsuppgifter är det ett utmärkt tillfälle för dig att visa din kompetens och synas i sammanhang där du normalt sett inte får chansen, menar rekryteringsföretaget Robert Half International.