AI hjälper dig med internkarriären

Skulle inte du vilja få förslag på passande jobb du kan söka internt, jobb som är inspirerande och utmanande? Jobbförslag som ligger rätt i tiden för dig, anpassade efter din specifika kompetens, erfarenhet och dina intressen, och som dessutom samtidigt är baserade på vad organisationen du jobbar i behöver för att kunna uppfylla sina verksamhetsmål? Låter det otroligt? Tänk igen! AI används redan idag för att hjälpa medarbetare hitta sina perfekta nästa jobb internt i den verksamhet de jobbar i.

För väldigt många är enda möjligheten att få ett bättre, mer intressant jobb, baserat på egna unika erfarenheter, kvalifikationer och intressen, att de själva går ut och letar. Det hänger på vilka kontakter de har, hur bra de är på att läsa mellan raderna i jobbannonser och hur bra insatt de är i just den verksamheten. Det trista är att de kanske inte alls vill byta företag, bara ta ett bra steg framåt i karriären. Känner du igen dig? Du är tyvärr inte ensam, många skulle föredra att stanna på samma företag, men “tvingas” lämna när de inte känner att de kan ta sig vidare.

Dyrt att rekrytera

Företag föredrar också att medarbetare stannar i organisationen. Det är väldigt dyrt att förlora erfaren personal. De går vidare med kompetens de byggt upp i verksamheten, och det kostar att rekrytera utifrån. Risken finns också alltid att någon av parterna, eller båda, blir besvikna när förväntningarna inte lever upp till verkligheten.

Artificiell intelligens, AI, kan råda bot på allt detta. Med hjälp av en AI-driven Skills-motor, matchas din CV (och alla andra medarbetares CV:n i organisationen) mot definierade jobbroller. Du får förslag baserat på hela din specifika kompetens, inte bara vad du gör just nu, utan en kombination av alla dina föregående arbeten, och kanske till och med fritidsintressen. Verksamheten kan dessutom enkelt inventera vilka kompetenser de har, även i stora globala organisationer. De kan mappa vilka behov de har för framtiden och utbilda och coacha medarbetare mot karriärvägar som är rätt både för organisationen och den enskilda medarbetaren.

Hittar dina dolda talanger

Ponera att du sitter med ansvar för ekonomi i den svenska ledningsgruppen på ett globalt företag. Du har alltid drömt om att jobba utomlands, men det är svårt att få din chef att hjälpa dig vidare – de vill inte mista en så bra kollega.

Med hjälp av den AI-drivna Skills-motorn får du förslag på internationella jobb, bland annat baserade på din bakgrund som globetrotter och det faktum att du pratar, inte bara engelska, utan också spanska och jobbat mycket med Argentina. Resultatet är att du så småningom hamnar på en betydligt mer senior roll i USA med ansvar för Nord- och Sydamerika.

Utan Skills-motorn skulle det ha varit väldigt svårt för en rekryterare att hitta just dig internt. De hade sannolikt rekryterat någon utifrån verksamheten och därmed gått miste om all den erfarenhet just du har från organisationen.

Föreslår relevant utbildning

Du hade å andra sidan inte tänkt tanken på att det kunde vara möjligt att flytta till USA, eftersom du inte hade exakt rätt kompetens, men med några extra utbildningar och en tydlig plan kunde organisationen hjälpa dig, eftersom de visste vad som saknades och ville ha just dig på den positionen.

AI används inte bara för att kunna ge dig förslag på passande jobb och karriärvägar, utan även för att ge dig rekommendationer på vilka internkurser just du behöver ta för en viss karriärväg, baserade inte bara på dina kompetenser utan även baserat på vad andra med liknande bakgrund genomfört, eller rekommenderat.

Vi läser dagligen skräckhistorier om hur AI kommer att ta våra jobb, men sanningen är att AI redan idag underlättar för oss på så många olika sätt. Under de närmaste åren kommer vi att se många fler konkreta lösningar och verktyg som använder den nya AI-teknologin på ett smart sätt och gör verkligheten bättre och mer intressant för oss.

Stefan Robsen
About Stefan Robsen 11 Articles
Cornerstone OnDemand