Bättre företagsklimat ute i kommunerna

Fler företag än någonsin får betyget ”bra” i Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Företagen blir allt mer nöjda med sitt lokala företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkät där snittbetyget i år blev 3,4 på en sexgradig skala. Det är en uppgång från fjolårets 3,36 och det näst högsta betyget sedan 2002. En fyra i betyg motsvarar bra och en trea är godtagbart, så företagsklimatet är i alla fall bättre än bara godtagbart.

Det var dessutom ovanligt många kommuner som fick betyget bra i den här enkäten.

– I år är det rekordmånga kommuner som nått nivån 4.0. 38 stycken jämfört med förra årets 32. Allra bäst gick det för Munkfors som landade på 4.6, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.

Ser vi på den geografiska fördelningen så ligger Jönköpings-, Kronobergs- och Värmlands län i betygstoppen. Längst ner i rankningen hittar vi Gävleborgs-, Norrbottens- och Gotlands län.

– Det finns stora variationer mellan enskilda kommuner och även bland de branscher som företagen representerar. Information och it samt industri får högst betyg medan bygg och transport får lägst, säger Christer Östlund.

På det hela taget går det åt rätt håll när det gäller det lokala företagsklimatet ute i kommunerna menar Svenskt Näringsliv och det finns all anledning att vara optimistisk inför framtiden. Men det finns också orosmoln.

Ett av dessa är att företagen har svårt att hitta den arbetskraft de behöver. Och så har vi problemet med de kommunala upphandlingarna.

– Företagen upplever att de har blivit allt mer komplicerade att delta i och att de upphandlade myndigheternas skall-krav inte resulterar i att det blir bästa leverans till lägsta pris. Skall-kravens formuleringar utesluter företag som skulle kunna leverera konkurrenskraftiga varor och tjänster, säger Christer Östlund.