Bättre företagsklimat ute i kommunerna

Fler kommuner än någonsin får toppbetyg i Svenskt Näringslivs ranking, men på nationell nivå är företagen inte lika positiva.

32 kommuner får betyget fyra eller mer, på en 6-gradig skala, i Svenskt Näringslivs senaste kommunrankning. Det är den högsta siffran sedan mätningarna började för 20 år sedan. Dessutom minskar antalet kommuner som får omdömet underkänt av de lokala företagen.

När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna med det bästa lokala företagsklimatet i Sverige så hamnar Solna i topp – för tionde året i rad. Andra-, tredje-, och femte platsen tas också av kommuner i Stockholmsområdet. Det är Sollentuna, Nacka och Danderyd som kniper de platserna medan Härryda tar sig in på en fjärdeplats. Längst ner i rankningen hittar vi Pajala, Norberg och Kalix.

Ser vi på helhetsbetyget på kommunerna i mätningen så ökade det i 129 och minskade det i 87 kommuner. Snittbetyget steg från 3,3 i fjol till 3,4 i år.

Men medan kommunerna blivit mer nöjda med det lokala företagsklimatet är de inte lika nöjda med det nationella klimatet. Här sjunker betyget till 3,2. I fjol var motsvarande siffra 3,6. Här är företagen missnöjda med regelkrångel, bristande förståelse för företagens villkor och trassel vid anställning och uppsägning.

– En företagare kan uppleva att lokalpolitiker anstränger sig för att förbättra service och myndighetsutövning, samtidigt som nationella frågor om vinstbegränsningar och höjning av entreprenörskatten går i fel riktning, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.