Blandat mottagande för pensionsförslag

Regeringen får både ris och ros från fack och näringsliv för förslaget att reformera pensionssystemet.

Annons

Pensionsgruppen presenterade nyligen sitt förslag till reformering av pensionssystemet som bland annat innebär att lägsta åldern för ålderspension höjs till 64 år och att garantipensionen höjs. Kommentarerna lät förstås inte vänta på sig och det är en blandad kompott.

Unionen säger att de inte kan acceptera en höjd pensionsålder så länge en gemensam avsiktsförklaring med Svensk Näringsliv saknas.

– Under rådande omständigheter kan Unionen inte ställa sig bakom förslaget om en höjd pensionsålder. Pensionsgruppen hänvisar till parternas avsiktsförklaring, men någon sådan finns inte inom den privata sektorn då Svenskt Näringsliv inte står bakom den, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.

Dessutom vill Unionen att en höjd pensionsålder ska följas av förändringar i andra regelverk som exempelvis anställningsskyddet.

– Ska man jobba tills man är 69 år och fortsätta bidra, måste man också kunna nyttja trygghetsförsäkringarna efter 65 års ålder. Annars får vi ett system som är orättvist, säger Martin Linder.

LO:s utredare med ansvar för pensioner och försäkringar, Renée Andersson, skriver i ett blogginlägg att hon tycker att förslaget är ”både bra och dåligt” och att ”det beror på”. Hon menar att många detaljer fortfarande är oklara vilket försvårar analysen.

På den positiva sidan ser hon bland annat att garantipensionen höjs och att den som arbetat i minst 44 år ska kunna få garantipension tidigare än både med dagens regler. Negativt är att reformeringen av premiepensionssystemet inte går tillräckligt långt, helst skulle LO vilja avskaffa systemet helt. Sedan gäller det att det verkligen blir kraftfulla och konkreta åtgärder att skapa ett hållbart arbetsliv för att LO ska vara nöjda med förslaget.

Svenskt Näringsliv är till största delen kritiska till förslaget. Bland annat tanken att anställda ska ha rätt att arbeta kvar till 69 års ålder.

– Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar. Redan med dagens regler är lagen om anställningsskydd ett betydande anställningshinder, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

TCO välkomnar att åldersgränserna i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen föreslås höjas, men tycket att den föreslagna förändringen av den lägsta åldern för uttag av allmän pension fasas in för fort.

– De övergångsregler som föreslagits är alldeles för snäva. Det är inte rimligt att den som planerat att gå i pension om drygt två år över en natt får veta att målsnöret flyttats fram ett år. Här måste politikerna ta ansvar och tänka om. Det handlar trots allt om livsplanerna för människor som arbetat ett helt liv, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Överlag menar TCO att det behövs göras mer för att förbättra möjligheterna för folk att kunna arbeta längre.

– Vi ser behovet av att skapa ett längre arbetsliv men det kräver mer än att man höjer åldersgränserna i det allmänna pensionssystemet. Vi hade önskat ett brett paket där partierna i pensionsgruppen även presenterat konkreta förslag för att förbättra arbetsmiljön och öka möjligheterna till att fylla på med kunskap genom hela arbetslivet så att människor faktiskt kan arbeta längre, säger Eva Nordmark.