Cyberattackerna ökar i Covid-tider

Över hälften av de svenska IT-ledarna säger att de sett en ökning av cyberattackerna mot den egna organisationen.

En av de påtagliga konsekvenserna av pandemin är att många nu arbetar hemifrån. Det är praktiskt för många och har säkert räddat liv, men det har också ökat de digitala hoten. I KPMG:s globala CIO-undersökning 2020 svarar 54 procent av de svenska IT-ledarna att cyberhoten mot deras verksamhet har ökat.

Ett område som formligen exploderat under perioden är så kallad spearphishing. Det handlar då om attacker som riktar sig mot specifika användare för att komma åt information eller åtkomst till företagens nätverk. Den typen av attacker har ökat med 83 procent under Covid-epidemin.

En orsak till det är att cyberbrottslingarna ser nya möjligheter när många arbetar hemifrån och därmed inte har samma tekniska IT-skydd som på kontoret. Här behöver företagen hitta bättre sätt att skydda medarbetarna även när de jobbar hemifrån. Dessutom måste de fortsätta med det eviga arbetet att försöka få användarna att tänka mer på säkerhet.

Nu har den här utvecklingen inte undgått företagen. 47 procent av de tillfrågade IT-ledarna runt om i världen säger att IT-säkerhet är en av de tre viktigaste prioriteterna när de gäller investeringar i teknik. Det gör IT-säkerhet till den viktigaste teknikinvesteringen för företagen.

Sedan gäller det förstås också att hitta experter som kan hjälpa företagen att stärka säkerheten. Cybersäkerhetsexperter är den kategori av anställda som är svårast att hitta enligt undersökningen. 35 procent av de tillfrågade sa att det var just experter inom cybersäkerhet som var svårast att rekrytera. Bara 19 procent av de svarande sa att de var övertygade om att de kunde hitta rätt kompetens inom området.

Cybersäkerhet lär fortsätta ligga högt upp på företagen prioritetslista även i framtiden. För att lyckas behöver företagen anpassa sina tekniska skydd till nya hot, ge användarna bättre skydd var de än arbetar och göra arbetsplatsen attraktiv för experter inom cybersäkerhet.