Dålig början på året för företagandet

2016 var ett bra år för företagarna i Sverige. Konkurserna minskade med sex procent och nyföretagandet ökade med 6,4 procent visar siffror från UC och Bolagsverket. Men 2017 har istället öppnat med något av en tvärnit.
 
De senaste siffrorna från Bolagsverket visar att nyföretagandet i landet med minskade 10,7 procent jämfört med januari i fjol. Nyföretagandet minskade i 19 av 21 län i januari och det var bara i Södermanland och Norrbotten som det startades fler företag än samma tid i fjol.
 
Samtidigt visar statistik från UC att konkurserna i januari ökade med hela 24 procent jämfört med januari i fjol. Det är det första gången på fyra år som vi ser en ökning i antal konkurser i januari.
 
Mest uppseendeväckande är kanske uppgifter från UC om att konkurserna i Uppsala ökat med häpnadsväckande 200 procent i januari. Ser vi på branscher så har vi flest konkurser inom byggindustrin, av oklar anledning.
 
– Just inom byggindustrin har vi sett trenden i några månader nu, och det är svårt att sia om varför. En tänkbar anledning är att marknaden just nu är mättad, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.
 
Exakt varför konkurserna ökar och nyföretagandet minskar samtidigt som annan statistik som Konjunkturbarometern och Inköpschefsindex visar att det är bra fart på den svenska ekonomin är svårt att säga.
 
– Vi vet dessvärre inte vad denna ökning kommer ifrån, men ett trendbrott är det definitivt. Vi hoppas att denna ökning är tillfällig och att de svenska företagskonkurserna åter är på rätt köl igen nästa månad, säger Victoria Preger. 

Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket är inne på samma linje.
 
– Nyföretagandet ökade med drygt 6 procent under 2016 och nu inleds 2017 med en markant minskning på drygt 10 procent. Man bör dock vara försiktig med att tolka detta som en nedåtgående trend, då det bara handlar om en enskild månad, säger han.

Så vi får vänta med spänning på vad nästa månads siffror säger om konkurser och nyföretagande.