De viktigaste kompetenserna för chefer

Utbildning.se har analyserat nära 2 000 platsannonser för att se vad företagen letar efter i en ny chef och en driven och pedagogisk person med en examen är drömrekryteringen.

Att ha en examen är den viktigaste egenskapen när företag ska rekrytera en chef. Det resultatet fick Utbildning.se fram när de analyserade 1 964 platsannonser för chefer. Därefter följer att vara driven på plats nummer två och pedagogisk förmåga kommer in på tredjeplats.

Överhuvudtaget är det många ”mjuka” värden som inspirerande, ansvarsfull, positiv, kreativ och nyfiken som ligger i tio-i-topp. Mer traditionella krav som att ha erfarenhet av att ha budgetansvar och att ha arbetat strategiskt kommer först på plats elva och tolv i listan.

Längst ner på topp-20-listan kommer samarbetsförmåga. En egenskap som man skulle kunna tycka att vore viktigare för en chef än att behärska Office-paketet som kommer två platser ovanför. Ledarskapsförmåga som i fjolårets lista kom på tredjeplats fick överhuvudtaget inte plats på årets topp-20-lista.

Om det beror på att företagen verkligen menar att det finns minst 20 andra egenskaper som är viktigare för en chef än att vara en bra ledare ger undersökningen inget svar på. Men en förklaring kan vara att företagen anser det vara så självklart att de inte längre tar med det i platsannonserna. Alternativet vore väldigt oroande.

I vilket fall visar undersökningen att det kan variera mycket från år till år vad som prioriteras i platsannonserna, men en examen och en pedagogisk förmåga ligger stadigt i topp.