Digital assistent för inköp

SAP använder IBM:s AI-plattform Watson för att skapa en digital assistent för inköpare.

Digitaliseringen lämnar sitt avtryck på allt fler områden och häromdagen meddelade SAP och IBM att de samarbetar för att utnyttja artificiell intelligens i SAP:s inköpssystem Ariba. Det är IBM:s AI-lösning Watson, kanske mest känd för att ha vunnit Jeopardy, som ska anpassas för inköp.

– Vi har byggt en kognitiv inköpsplattform och tränat den specifikt för att förstå inköpstransaktioner och ostrukturerade data som exempelvis väder, icke-standardiserade ordernummer i kontrakt och komplexa prisstrukturer, säger Jesus Mantas, General Manager, Cognitive Process Transformation, IBM Global Business Services.

I praktiken kan det handla om att bygga en digital assistent som använder Watson för att ge inköparna information om exempelvis vad som bör ingå i en Request for Information, plocka fram vilka leverantörer som kan vara aktuella för en viss upphandling, jämföra med liknande kontrakt för att se vilka volymrabatter som kan bli aktuella.

Tanken är att många tidsödande rutinåtgärder ska skötas automatiskt av assistenten och ge inköparna mer tid att arbeta med mer avancerade uppgifter.

SAP och IBM ska också samarbeta mer när det gäller digitaliseringen av företagen. Bland annat ska de starta Cognitive Procurement-hub. Där ska de utveckla lösningar baserade på ny teknik som exempelvis blockkedjor.