E-handeln har växt så det knakar under det senaste decenniet, men i första hand rör det sig om konsumentmarknaden. När det gäller e-handel mot företag, B2B, har leverantörerna halkat efter en del visar en rapport som HUI Research tagit fram för Collector Bank.
– Idag handlar vart femte företag från e-handelssajter som egentligen är riktade till konsumenter. Det innebär att företag som inte erbjuder de inköpskanaler deras kunder efterfrågar riskerar att bli frånsprungna av konkurrenter eller av konsumentinriktade aktörer, säger Mikael Anstrin, ansvarig för affärsutveckling på Collector Bank.
Det betyder att dagens leverantörer är sårbara för nya aktörer som bättre förstår att utnyttja möjligheterna med B2B. Bland problemen, som de 300 chefer som intervjuats i undersökning tar upp, finns bland annat att för få produkter finns tillgängliga online och att lösningarna för att registrera sig och betala som företagskund är för krångliga.
Från leverantörernas sida verkar också många tro att deras kunder inte är redo att börja handla digitalt än.
– Samtidigt visar rapporten att en övervägande del av Sveriges företag redan söker produktinformation online och står redo att köpa. Tvärtemot vad företagen som säljer tror. Nu måste dessa företag bli bättre på att visa sitt sortiment och göra det enklare för kunden att både handla och betala. Sedan några månader tillbaka finns det betallösningar som gör det lika enkelt för företag som för privatpersoner att handla över nätet, säger Mikael Anstrin.
Några av de viktigaste resultaten ur undersökningen är:
- Bara 1 av 5 partihandelsföretag har försäljning via e-handel.
- 7 av 10 småföretag använder e-handel för inköp idag.
- Hälften av dessa småföretag gör 50 procent eller mer av sina inköp online.
- 44 procent räknar med att handla mer över nätet under 2018.
- 55 procent räknar med att handla lika mycket på nätet i år.
- 6 av 10 upplever att det finns hinder som gör det komplicerat att handla online.
- Viktigaste vid val av e-handelsleverantör är snabba leveranser (73 procent), bra sökfunktion (50 procent), tillgänglig kundtjänst (49 procent) och anpassat innehåll (45 procent)