Ekonom på listan över drömjobb

Ekonom kommer in på fjärdeplats i Manpowers lista över de jobb som svenskarna helst vill ha.

Ingenjör hamnar i topp på listan över svenskarnas drömjobb, men ekonom kommer in på en god fjärdeplats. Det visar den senaste utgåvan av arbetsmarknadsundersökning Manpower Work Life.

Att bli ekonomichef är inte lika lockande. När Manpower listar vilken chefsposition som svenskarna helst vill ha så hamnar ekonomichef på åttonde plats. Mest populärt är arbetsledare följt av vd.

Att få drömjobbet verkar nu inte så enkelt. Bara åtta procent av de tillfrågade säger att de har drömjobbet idag. 30 procent tycker i och för sig att de ligger rätt nära sitt drömjobb, men 48 procent menar att deras jobb är ganska eller väldigt långt från drömjobbet.

Att får drömjobbet har också blivit viktigare för allt fler. 40 procent tycker att det är viktigt att få drömjobbet. 2016 låg den siffran på 26 procent. Samtidigt räknar också fler med att kunna få sitt drömjobb. I år sa 41procent att de trodde sig kunna få drömjobbet mot 30 procent 2016.

— Alla vill jobba på ett drömjobb, men vad det innebär varierar från person till person. Börja med att identifiera vad som är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats. Utgå från dessa kriterier, både för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group.