Ekonomichefer gillar molnet

Fyra av fem ekonomichefer använder redan molntjänster eller kan tänka sig att använda dem enligt en undersökning från Visma.

Svenska ekonomichefer på större företag är klart positiva till molntjänster. Det kan man utläsa av en undersökning där Visma frågade 205 ekonomichefer på företag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor.

83 procent av de tillfrågade uppgav nämligen att de var positiva till att använda molntjänster. Än så länge är det inte så många som redan idag har en molntjänst för den finansiella informationen. Bara var femte sa att de har en existerande lösning. Men två tredjedelar av de som inte gått över till molnet kan tänka sig det och bara en av sex är direkt negativ till idén.

– Den flexibla arbetsplatsen är här för att stanna och it-lösningarna förväntas möta de behov som kommer med den, med hög och väl fungerade tillgänglighet. Att enkelt kunna komma åt företagets finansiella information oavsett om medarbetarna är på kontoret, på resande fot eller jobbar hemifrån ser många som allt mer självklart, säger Carola Lissel, vd för Visma Software som ligger bakom undersökningen.

När Visma frågade de ekonomichefer som redan använder molnlösningar vad de såg som de största fördelarna fick följande topplista:

  1. Tillgängligt när som helst, var som helst (80 %)
  2. Molnleverantören står för drift, utveckling och säkerhet (66 %)
  3. Alltid tillgång till den senaste versionen av programmet (40 %)
  4. Skalbarhet och möjligheten att anpassa molnlösningen efter behov (33 %)
  5. Hög säkerhet med bland annat backup-möjligheter (25 %)

De som inte var intresserade av molntjänster angav oftast anledningar som varierande kvalitet på säkerheten hos olika leverantörer samt att företaget vill äga sin infrastruktur.