Ekonomistudenter vill helst jobba på Google

Google toppar listan över populära arbetsgivare bland ekonomistudenter med Spotify och IKEA på de andra pallplatserna.

Google fortsätter att prenumerera på förstaplatsen i Universums undersökning om vem som är Sveriges Mest Attraktiva Arbetsgivare bland ekonomistudenter. Efter Google följer Spotify, IKEA, H&M, och PWC som de populäraste arbetsgivarna.

5 169 ekonomistudenter har svarat på undersökningen och det finns en del skillnader beroende på hur gamla studenterna är. Universum delar upp dem i Gen Y och Gen Z. Gen Z är de yngsta, födda från mitten av 1990-talet.

Båda generationerna sätter en hög framtida lön som den viktigaste när de utvärderar möjliga arbetsgivare. De vill också jobba på ett ställe som ger en bra referens inför framtiden och där cheferna ger dem bra utvecklingsmöjligheter.

Men Gen Z verkar värdera sitt eget arbete lite mer. De studenterna räknar i snitt med att få 33 723 kronor i månaden som ingångslön, vilket är nästan precis en tusenlapp mer än vad Gen Y hoppas på.

— Generation Z förväntar sig högre ingångslön än Generation Y, så kallade Millennials, och de ser sig även som framtidens chefer. Detta ställer nya krav på arbetsgivares tillvägagångssätt i arbetet med att attrahera de vassaste talangerna. Till exempel blir träffsäkra rekryteringar allt viktigare på en starkt konkurrensutsatt arbetsmarknad där talangerna inser sitt stigande värde, säger Claes Peyron, Norden-VD på Universumi ett pressmeddelande.