Entreprenörerna som sätter press på bankerna

Om det går att jämföra priser på el, försäkringar och privatlån borde det väl gå att jämföra factoring, tänkte Erik Olofsson och Fredrik Jung Abbou. Sagt och gjort, sommaren 2012 startade de Fakturino, en marknadsplats på nätet för företag som vill sälja eller belåna sina fakturor. Tjänsten riktar sig främst till små och medelstora företag, som själva kan ansöka direkt på nätet. Bankerna och finansbolagen får sedan gå in och lämna offerter.

– Det finns ganska många liknande tjänster för konsumenter, men inte för medelstora företag, säger Erik Olofsson, idag vd för företaget.

Han och Fredrik, som även varit med och startat låneförmedlaren Lendo, känner varandra genom gemensamma vänner från studietiden. Fredrik hade läst om ett amerikanskt bolag som arbetade med att sälja kundfordringar till ackrediterade investerare. Samtidigt gick Erik i starta eget-tankar.

Fredrik hade hört att bolaget fått pengar från Bain Capital Ventures och tog kontakt med Erik, som arbetade på systerbolaget Bain & Company. De började diskutera, och en idé växte snart fram. Men affärsidén behövde anpassas till den svenska marknaden.

Resultatet blev en avancerad förmedlingstjänst. I juli förra året gick tjänsten live. Responsen har varit positiv, säger Erik.

– Den underliggande marknaden växer otroligt snabbt. När bankerna minskar sin utlåning får företagen höga kapitaltäckningskrav på sig. Det driver på fakturaköpmarknaden, företagen måste helt enkelt hitta andra sätt att öka sin likviditet.

Under första kvartalet 2013 kommer Fakturino även att lanseras i Tyskland och Norge. Prisvariationerna mellan de bud som finansbolagen ger via tjänsten kan vara stora, där det lägsta budet kan vara upp till 40 procent lägre än det högsta.

– Vår idé bygger på samma modell som Fredrik gjorde till Lendo, men där handlar det om privatpersoner som ansöker om lån, där bankerna får slåss om kunden genom att sänka räntorna. Vi gör samma sak med Fakturino, skillnaden är bara att det är företag som ansöker om rörelsefinansiering, säger Erik Olofsson.