Erfarenhet är hetaste chefskompetensen

Företagen letar i första hand efter erfarna högskoleutbildade chefer som kan arbeta självständigt och som är bra kommunikatörer.

Gammal är äldst. Det är ett uttryck som verkar avspegla vad företagen letar efter i en chef. De tyder i alla fall den undersökning som utbildning.se, en söktjänst för vidareutbildning, gjort. De har granskat 2 110 aktuella platsannonser för chefspositioner, inom privat och offentlig sektor, och kartlagt vilka kompetenser och personliga egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid chefsrekryteringar.

Högst på listan kommer erfarenhet. Hela 82 procent av annonserna tog upp att de ville ha en erfaren chef. På andraplats kommer självständig som fanns med i 24 procent av annonserna. Högskoleutbildad (24 procent), kommunikativ (17 procent) och flexibel (16 procent) hamnade också på topp-5 bland rekryterarna.

Mindre viktigt vekar det vara att chefen har förmåga att motivera andra (6,5 procent) och att vara strategisk (fem procent). Eller så menar rekryterarna att det är så självklart att en chef ska ha de egenskaperna att de inte ens nämner det i annonserna.

Längst ner på listan över de 20 hetaste kompetenserna hamnar förmågan att vara nytänkande. Bara 4 procent av annonserna tar upp det som en viktig egenskap för den nya chefen.