Expertpanelen: Drömmer du om att bli CFO?

Vad är rätt väg för dig som vill bli CFO?
Det är klart att kraven på en CFO ser olika ut beroende på om du siktar på ett medelstort företag eller ett av våra större börsnoterade företag.
Min uppfattning är dock att en ekonomichef eller controller som startat sin karriär som revisor eller redovisningsekonom, har goda förutsättningar senare i karriären.

Låt oss säga att du siktar på CFO-rollen på ett av våra börsnoterade företag.
Val av studieort kanske i sig inte är betydelsefullt. Men faktum är att nya vägar kan öppna sig beroende på var du väljer att studera. Här byggs ett kontaktnät för framtiden. Studieresultat är viktiga men främst vid ditt första jobb.

En start på en av de stora internationella revisionsbyråerna kan vara en väg. Här möter du många olika företag under kort tid. Som revisor bygger du också upp redovisningskompetensen från grunden.

Dessutom arbetar revisorer mer och mer med analyser av balans – och resultaträkning, vilket ger dig en god bild av hur allt hänger ihop. Auktorisation kan i sig vara ett plus, men kommer du snabbare ”ut i verkligheten”, så är min bedömning att det gör större skillnad för din karriär.

Sedan gäller att på kortast tid se hur olika företag arbetar, utan att verka ”hoppig”. Ett alternativ är att bygga kompetens genom att arbeta som konsult. Du får en anställning i botten, men får se olika företag.

Business Controller eller Ekonomichef på ett medelstort företag kan vara nästa steg. Är du på ett mindre – eller medelstort företag får du ett större ansvar snabbare. Du sitter troligen med i ledningsgruppen och ansvarar själv för ekonomiavdelningen. Får du dessutom vara föredragande på styrelsemötena är det en bra erfarenhet.

Har du inte tidigare erfarenhet av börsnoterade företag bör du nu söka dig till ett. Det finns en massa krav på rapportering som du behöver få koll på.

De flesta större börsnoterade företagen har ett flertal bolag. Ett sätt kan vara att gå in som ekonomichef för ett av dotterbolagen, för att sedan arbeta dig upp. Ett annat kan vara som Business Controller. Här bör du ha lite koll på var du rapporterar och vad rollen innehåller.

Dina personliga egenskaper

Siktar du på att bli CFO behöver du utveckla din förmåga att leda personal. Som CFO sitter du ofta med ansvar för en mycket komplex struktur med många människor och avdelningar inblandade. Det kräver mycket av dig som person. Allt arbete ska ju resultera i att stötta koncernchef och styrelse med bra beslutsunderlag!

Du kan ha gjort allt rätt, men har du inte förmågan att förmedla budskap enkelt och tydligt utifrån komplexa sammanhang, faller allt annat ovan. Du bör vara analytisk, snabbtänkt och besitta en hög verbal förmåga. Om inte, är det dags att börja utveckla dessa egenskaper!

Låter det utmanande?
Du får räkna med att arbeta 60 timmars veckor. Det är sällan en ekonomiavdelning blir ”färdig” och efter många års erfarenhet så kan jag nog säga att alla ekonomiavdelningar är i ständig förändring.

Enkelt? Knappast! Vill du lägga ”din tid” på jobbet och brinner för affärer kanske detta är något för dig.

Själv tog jag steget från revisor, controller, operativ chef och sen VD. Jag skulle inte vilja ha något av dessa kliv i min karriär ogjorda. Att starta sin karriär som revisor ger dig en bra grund för många olika jobbmöjligheter framöver!

S3R DU MÖJLI6HET3R M3D SIFFR0R?

Då kanske får vi se dig som CFO för Odd Molly, Swedbank, Investor eller H&M?

Om skribenten: Anna Lannerhjelm är vd för rekryteringsföretaget Dfind Finance AB. Anna nås på: anna.lannerhjelm@dfindfinance.se.