Företagsklimatet i Sverige får godkänt av företagen

Fler kommuner än någonsin tycker att företagsklimatet i deras kommun är bra, men stora kommuner har svårt att hänga med i konkurrensen.

Svenskt Näringsliv har släppt sin årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner och på första plats hittar vi Solna. Det är elfte året i rad som Solna toppar listan.

– Solna stad har hittat ett vinnande koncept med god service och bra attityder till företagande vilket återspeglas i företagarnas positiva upplevelse av företagsklimatet, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Efter Solna följer Vellinge, Höganäs, Kävlinge och Sollentuna. Längst ner i listan hittar vi Pajala, Söderhamn, Emmaboda, Åsele och Malå.

Rankningen bygger till två tredjedelar av enkätsvar från 30 733 företagare och en tredjedel där Svenskt Näringsliv även väger in statistiska faktorer från SCB och UC. Slutresultatet blir ett betyg mellan 1–6 för varje kommun där 1 är dåligt, 6 är utmärkt och 3 är godtagbart.

Snittbetyget i år för det lokala företagsklimatet hamnar på 3,4 medan företagsklimatet i Sverige i stort ligger på 3,2. Det är oförändrat sedan i fjol, men det finns ändå en del tecken på förbättringar. Till exempel får 38 kommuner betyget bra eller bättre och det är det högsta antalet sedan Svenskt Näringsliv började mäta det lokala företagsklimatet.

Ett orosmoln är de stora kommunernas förhållandevis låga placeringar. Stockholm ligger på plats 123, Göteborg på 222, Malmö på 159, Uppsala på 199 och Linköping på plats 129.

– Större kommuner får allt svårare att hävda sig på listan. Det är flera som backar och det är bekymmersamt. De största kommunerna är så betydelsefulla för sina regioner. Regionsmotorerna hackar lite i maskineriet. De stora kommunerna har samma förutsättningar som de små och vi vill att de ska jobba mer med företagsklimatet, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.