Lars Björk är inte den typiske ekonomen. Inte enligt honom själv i alla fall. Han brinner inte för siffror i sig utan ser dem som ett medel för att styra verksamheten och har aldrig haft en direkt plan på att bli vd eller finanschef. Det har bara varit möjligheter som dykt upp längs vägen. Ibland nyper han sig i armen och frågar sig själv om allt som hittills har hänt i karriären verkligen är sant.
Vi träffas på Grand Hôtel i Stockholm. Lars Björk, tidigare CFO och COO på det svenskgrundade mjukvarubolaget Qliktech och numera verkställande direktör på samma bolag, arbetar vanligtvis på det globala huvudkontoret i Philadelphia, USA. Just den här dagen befinner han sig i Stockholm. Vi slår oss ned vid ett litet runt bord i den så kallade Cadierbaren alldeles intill foajén. Servitrisen kommer förbi och frågar om vi vill ha kaffe. Lars nöjer sig med kolsyrat vatten.
– Jag har fått förmånen att göra en kolossal resa på och tillsammans med Qliktech. Från de allra första dagarna då vi hade 25 medarbetare till i dag, då vi är 1 500 personer som jobbar i företaget. Vi anställer mer än 25 personer i månaden, säger Lars Björk.
Från Lund till Nasdaq i New York
Lars Björk gick ut gymnasiet 1983. Direkt efter studenten åkte han till USA. Han fick jobb på en byggarbetsplats där en släkting arbetade och stannade i ett och ett halvt år innan han återvände hem till Sverige igen. Efter studier och en magisterexamen i företagsekonomi 1990 från Lunds universitet började han jobba som controller. Därefter har han haft positioner som ekonomichef och administrativ på ett flertal bolag inom olika branscher. Men den röda tråden är att han alltid har jobbat i mindre entreprenöriella företag.
– Jag skulle nog inte vara bekväm i storbolag. Jag kom till Qliktech för tolv och ett halvt år sedan. Då var det ett litet mjukvarubolag i en inkubator på Ideon i Lund. Vi hade 30 anställda, ett dussintal kunder och bolaget gick inte särskilt bra till en början. Dessutom fanns ingen riktig definierad marknad för vår typ av verksamhet.
En affärsbekant som hade investerat i Qliktech gick ihop med några affärsänglar och investerare. I samma veva investerade Industrifonden i företaget.
Den resa som gjorde att Qliktech blev en av Europas mest framgångsrika riskkapitalinvesteringar någonsin började i Sverige. Fram till 2006 satt Lars Björk på kontoret i Lund och arbetade. Vid det laget, egentligen ett par år tidigare, hade man redan insett att Sverige var en för liten marknad att stanna på. Bolaget tog in mer riskkapital. De två amerikanska riskkapitalfonderna JVP och Accel gick in.
Hemma från Sverige gjorde Qliktech investeringar i USA och Tyskland. Bolaget hade små satellitkontor där, men ingen riktig representation. Till slut beslutade man sig för att flytta huvudkontoret till USA för att förbereda att göra bolaget publikt. Lars Björk hade redan tagit på sig många operativa funktioner inom bolaget och flyttade med familjen till USA.
År 2007 stod det klart att bolagets dåvarande verkställande direktör inte ville fortsätta på sin post. Lars, som var CFO vid den tiden, blev tillfrågad om han ville ta över vd-rollen och accepterade erbjudandet.
Året därpå fattades beslutet att det var dags för att genomföra noteringen.
– Det krävdes rätt mycket förberedelser internt. Från det att du skickar in din anmälan är det en väntetid på ungefär sex månader.
Den 16 juli 2010 noterades Qliktech på Nasdaq i New York. Noteringen gick över förväntan och blev en av årets bästa.
– Vi var 18 gånger övertecknade. Jag satte målet på 10 och kursen var satt till 10. Den första handlades till 12,30. Vi stod med glas i handen och firade. I dag står aktien på 29 till 30. Därefter har vi haft en volatil resa. Börsen har varit volatil men framför allt teknologinotering.
Värnar om den svenska kulturen
Även om Lars Björk aldrig har sett sig som en typisk ekonom har han alltid gillat affärer och att jobba med människor. Han trivs med att leda andra människor och vill fortsätta att göra det under många år framöver.
– Jag vill vara en inspiratör och en coach. Den typen av ledarskap är en viktig del i vår kultur, för även om vi är ett globalt bolag i dag har vi en kultur som är väldigt svensk.
Vad är då en svensk kultur? Han tar en klunk vatten och funderar en halv sekund. Säger sedan att det bland annat har att göra med struktur, att ge sina medarbetare ansvar och våga delegera.
– Det är viktigare att ha den bästa klassen än att vara bäst i klassen. Jag ser mig lite som en dirigent som står framför en symfoniorkester. Som chef måste du våga anställa medarbetare som är duktigare än du själv. Men för exempelvis anglosaxer, som har en annan kultur, kan det vara ett lite utmanande påstående.
Den svenska kulturen är något de värnar om på Qliktech. Alla nya medarbetare måste först tillbringa en introduktionsvecka på kontoret i Lund. Där sitter företagskulturen i väggarna.
– Vi vill ha en så platt organisation som möjligt. Jag tror att den strukturen är mest effektiv. Jag tror på målstyrning, det är nog ganska naturligt som svensk, men fortfarande ganska ovanligt i många andra länder. I Sverige fostras du till att vara individualist på ett helt annat sätt än i USA.
Den svenska medarbetarsynen tror Lars har spelat en betydelsefull roll i den framgångssaga Qliktech ofta beskrivits som.
– Du måste våga ge andra stafettpinnen ibland. Du kan inte bygga ett bolag om du hela tiden ska vara den som bestämmer.
Att gå från att vara ett litet, entreprenöriellt bolag till ett stort publikt har inte varit lätt, menar Lars Björk. Särskilt med tanke på den formalitet som det innebär för ett bolag att vara noterat.
– Ibland känns det som att ta på sig en tvångströja i storlek small. Att behålla entreprenörsandan och kulturen är en utmaning, men jag tror absolut att det går.
Tidigare kunde han namnet på alla Qliktechs medarbetare. Det kan han inte längre. Avståndet mellan medarbetarna blir större i takt med att bolaget växer, framför allt fysiskt. Det skapar utmaningar i sig i det arbete som det innebär att hålla ihop en växande koncern.
En annan utmaning enligt Lars Björk är compliance. Att se till att inte bryta lagar och regler, något som är betydligt svårare på den amerikanska marknaden än i Sverige.
– De hemma i Sverige som klagar på att det är knepigt har bara fått känna på en svag västanvind i jämförelse, säger han och skrattar.
"Vi har varit timmar från att packa ihop bolaget"
Ett bolag som växer i den takt Qliktech gör behöver medarbetare med rätt kompetens som kan växa tillsammans med företaget.
– Driver du ett företag i en mer mogen bransch kan du ha samma medarbetare som jobbar där tio år senare. Men jobbar du i ett företag som växer med 30 till 50 procent om året, då måste du fundera lite extra vilken kompetens som behövs.
Jag frågar honom om företaget inte fått växtvärk än, med en sådan tillväxttakt. Han skakar på huvudet.
– Vi har alltid vuxit snabbt, organiskt. Det har varit ett normaltillstånd för oss. Sedan tror att jag att vi är ganska bra på att attrahera medarbetare som trivs i den typen av organisation.
Sådana medarbetare är nog ofta typ A-personligheter, tror Lars Björk; tävlingsmänniskor, som inte blir frustrerade av att det inte alltid är ordning och reda. För det är det inte i en växande organisation.
Lars Björk var CFO på Qliktech under flera år innan han blev vd. Att ta det klivet, från CFO- till vd-posten, och sedan ro vd-uppdraget i hamn handlar enligt honom bland annat om att släppa taget om detaljer och lära sig att det är okej att det blir fel ibland, så länge helheten är bra.
– Jag har gått från att vara en detaljmänniska till vara mycket mer strategisk. Som vd måste du jobba genom andra också och få dina medarbetare att växa, annars fungerar det inte. Ju mer du vågar släppa kontrollen som chef, desto säkrare sitter du i stolen.
Första målet som ny vd var att hitta en ekonomichef, bilda en ledningsgrupp och träffa alla kollegor. Få en förståelse för hur de kände för bolaget. Efter att bolaget gått publikt kom en ny arbetsuppgift med vd-rollen: att vara att vara ute på marknaden och prata med analytiker och investerare.
– Vi är ett av de största mjukvarubolagen från Sverige, någonsin. Inget annat liknande bolag har gått publikt på Nasdaq. Vi har också varit timmar ifrån att packa ihop bolaget. Men det är bara när du har det svårt som du lär dig att vara genuint kreativ, då du inte har något alternativ.
Målet: en miljard dollar
Qliktech har hittills inte gjort något större misstag, menar Lars Björk. Om det stämmer eller inte är en fråga som lämnas öppen. Bolaget har valt att sälja många affärer, både mindre och större, men har aldrig i sin affärsmodell varit beroende av någon enskild affär.
– Först hade vi ett mål om att nå upp till 100 miljoner svenska kronor i omsättning. När vi nådde det satte vi upp ett nytt mål på 100 miljoner dollar. Nu är vårt nya mål en miljard dollar i omsättning.
I fjol omsatte Qliktech 388,5 miljoner dollar. Företaget har just nu två fokusområden: Att göra verksamheten ännu mer kundanpassad och att öka innovationskraften, att hitta nya innovativa lösningar.
– Innovation kommer genom att lyssna på kundernas problem. Teknikbranschen förändras snabbt, för att hänga med gäller det att vara vaken.
I dag är Qliktech ett väsentligt annorlunda bolag än det Lars Björk kom till för snart tretton år sedan. Han tror att Sverige generellt sett är för litet för den som vill bygga en stor affärsverksamhet.
– Vågar man ta klivet ut är det en enorm upplevelse.
Trots resan som Qliktech har gjort är bolaget ändå fortfarande detsamma bolag i grunden, menar han.
– Jag tror inte att det finns någon risk att Qliktech som bolag utvecklas till något annat än det vi är och alltid har varit. Hittills har vi vågat behålla det vi är stolta över, vår företagskultur och det svenska. Sverige kan ses som ganska exotiskt i USA, men vi svenskar ses generellt sett ofta som ingenjörskunniga, rationella och ganska okontroversiella utomlands. Vi på Qliktech verkar på en stor marknad och har bara tagit en liten del än så länge, så vi har mycket spännande framför oss.
Lars Björks tips till andra som ska etablera sitt företag utomlands:
1. Fokusera och försök att bli riktigt bra på något.
2. Fundera över syftet. Vad vill du uppnå? När du kommer på det, skriv ner det.
3. Anställ medarbetare som är bättre än dig själv.
4. Anställ inte för ditt behov i dag utan för dina behov imorgon och i övermorgon.
5. Var dig själv. Du är bäst på att vara dig själv.
6. Var lyhörd och var inte rädd för att fråga. Den som tror att han kan allt kan egentligen ingenting.
Om Lars Björk
![]() Ålder: 51 år. Bor: Devon, Pennsylvania, USA. Familj: Fru och två söner. Utbildning: Lund, civilekonomexamen, 1990. Yrkesbakgrund: Mölnlycke 1990-91, Sommarplaner: Kommer att tillbringa en månad i Sverige i juni-juli. |