Gartners Topp-10 för tekniktrender

I slutet av varje år brukar Gartner komma med en lista över vilka tekniktrender de tror kommer att bli viktigast under det närmaste året och listan för 2017 har precis släppts. Hela listan hittar ni här och nedan följer ett urval av några av de intressantaste trenderna:
 

  • AI och avancerade maskininlärning. Artificiell intelligens, AI, och maskininlärning kommer att fortsätta bli än mer avancerat. Tekniker som neurala nätverk och deep learning utökar AI-systemens förmågor och allt fler företag behöver analysera hur AI kan hjälpa dem driva sina digitala innovationer.

 

  • Intelligenta appar. Ett exempel på hur företagen kommer att dra nytta av allt mer kraftfulla AI-system är intelligenta appar. Det kommer bland annat att ske i form av virtuella assistenter som kan ge oss alla en personlig assistent. Om två år räknar Gartner också med att de flesta av världens 200 största företag kommer att använda intelligenta appar för att skapa bättra kundupplevelser.

 

  • Blockkedjor. Blockkedjor, tekniken som bland annat Bitcoin bygger på, kan skapa stora förändringar i en rad olika branscher från musikindustrin till den finansiella sektorn. Än så länge håller de flesta företag på att lista ut om och i så fall hur de kan använda Blockkedjor, men de som lyckas bäst kan transformera hela branscher.

 

  • Adaptiv säkerhet. I takt med att allt fler saker kopplas upp mot internet blir det också mer utmanande att hålla alla system säkra. Gartner räknar med att företagen kommer att behöva bygga säkerhetsarkitekturer som är bättre på att anpassa sig till de snabba förändringarna som kommer att vara en del av morgondagens säkerhetsmiljö.