Här är arbetsgivarna som unga ekonomiproffs drömmer om

Unga ekonomer vill gärna jobba på Ikea, H&M och Spotify. Men helst vill de jobba hos sökmotorjätten Google. De stora bankerna och revisionsbyråerna hamnar däremot inte i topp-fem-skiktet. Det visar employer branding-företaget Universums senaste undersökning Karriärbarometern som genomförs årligen.

Totalt har närmare 24 000 unga yrkesverksamma akademiker i Sverige under 40 år, med ett till åtta års arbetslivserfarenhet, deltagit i studien. Undersökningen har även genomförts i flera andra länder.

Google har legat i toppskiktet även i tidigare undersökningar. Att de fortfarande toppar listorna över studenters och unga akademikers drömarbetsgivare är inget som förvånar Susanne Grossauer, employer branding-specialist på Universum.

– Google associeras starkt med innovation, en kreativ arbetsmiljö och utmanande arbete, egenskaper som Sveriges young professionals värderar högt när de väljer arbetsgivare, säger Susanne Grossauer.

En trend som märkts på senare tid är att studenter och unga yrkesverksamma akademiker allt högre grad vill jobba för en god sak eller tjäna ett högre syfte. En annan trend är att balans mellan arbete och privatliv är högt prioriterat för den yngre generationen, bland såväl ekonomer som it-akademiker som ingenjörer.

De tio mest populära arbetsgivarna bland unga ekonomer
1. Google
2. IKEA
3. H&M
4. Spotify
5. Nike
6. ICA
7. SEB
8. McKinsey & Company
9. Handelsbanken
10. Volvo Group