Här vill dina framtida kollegor helst jobba

När Sveriges unga ekonomer får ranka sina drömarbetsgivare är det H&M, Ikea och Google, i den ordningen, som hamnar överst på önskelistan. Det visar nya resultat från employer branding-företaget Universums årliga undersökning Karriärbarometern.

Den svenska modejätten kniper därmed för tredje året i rad förstaplatsen som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland ekonomer. Viktigaste kriterierna för en attraktiv arbetsgivare när akademikerna själva får välja är en stöttande chef, att arbetet är utmanande samt en konkurrenskraftig lön.

Även managementkonsulterna betraktas som attraktiva arbetsgivare. MckKinsey & Company lägger beslag på fjärdeplatsen och tar sig för första gången in på topp fem på ekonomrankingen. The Boston Consulting Group klättrar 20 placeringar upp till en åttondeplats.

– Managementkonsulterna kan erbjuda åttiotalisterna mycket av det de söker hos en arbetsgivare – ett utmanande arbete, mycket ansvar, feedback och variation, kommenterar Daniel Wägerth, employer branding-specialist på Universum.

Här är ekonomernas topplista 2012
1. Hennes & Mauritz
2. IKEA
3. Google
4. McKinsey & Company
5. Exportrådet
6. Nike
7. Spotify
8. The Boston Consulting Group
9. SEB
10. Handelsbanken
11. ICA
12. Utrikesdepartementet
13. Adidas
14. Volvo Group
15. L’Oréal
16. Investor
17. PwC
18. Sida
19. Coca-Cola Enterprise
20. Sveriges Riksbank
21. Fritidsresor
22. Swedbank
23. Finansdepartementet
24. Goldman Sachs
25. Unilever
26. Regeringskansliet/alla departement
27. Procter & Gamble
28. Arla Foods
29. Nordea
30. Ernst & Young