Head of Group Tax till Sandvik Materials Technology, Stockholm

Meritmind

Stockholm / Chef / heltid / Sista ansökningsdag: 2021-03-03

null

Sandvik Materials Technology (SMT) kommer efter den planerade noteringen på Nasdaq Stockholmsbörsen 2022 att vara en industrikoncern med en omsättning på ca 15 miljarder och med ca 50 dotterbolag i 30 länder. För att bygga upp skattefunktionen på koncernnivå och med ett övergripande ansvar för all internationell skatt, moms, risker, policyer och processer söker vi nu en Head of Group Tax. Din arbetsplats kommer att vara Sandvik Materials Technologys kontor i Stockholm och du rapporterar till Head of Financial Control. Möjlighet finns att delvis jobba från Sandviken eller Hallstahammar.

Ansvarsområden
Som Head of Group Tax har du det övergripande ansvaret för att bygga upp och senare upprätthålla koncernens kommande skattefunktion. Eftersom det är en liten organisation så är rollen delvis operativ och man är en del av det dagliga arbetet. Bolaget kommer att få utveckla sina egna rutiner och kontinuerligt jobba för bättre kvalitet, effektivare processer och utnyttjande av systemstöd.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

  • Övergripande ansvar för skattepolicyer och -processer på koncernnivå
  • Bygga upp processer, verktyg och organisation inför noteringen 2022
  • Hantera skatterisker och ansvar för kontakt med externa skattespecialister
  • Övergripande ansvar i frågor runt internationell skatt inklusive transferpriser
  • Övergripande ansvar i frågor runt bolagsskatt och moms
  • Stötta verksamheten i skattefrågor vid förvärv och avyttringar
  • Stötta dotterbolagen i frågor runt skatt och skatterisker
  • Rapportering till Skatteverket (CbCR och DAC6)
  • Personalansvar för en medarbetare

Kvalifikationer och erfarenhet
Till rollen som Head of Group Tax söker vi dig med en juridisk examen och med omfattande erfarenhet av att arbeta inom skatteområdet, gärna med erfarenhet från ett börsnoterat industriföretag. Du har god förståelse för skattehantering och internationell skatt, inklusive OECD’s regelverk runt internprissättning samt indirekta skatter, och vi förväntar oss också att du har förståelse för skatteredovisning och är insatt i effektiva systemstöd. Du har förmåga att omvandla komplexa skattefrågor till praktisk tillämpning i verksamheten. Eftersom SMT har dotterbolag världen över måste kommunikationsförmågan på engelska vara utmärkt, både muntligt och skriftligt.

Personliga egenskaper
För att trivas som Head of Group Tax hos Sandvik Materials Technology och för att bli framgångsrik i rollen är det viktigt att vara problemlösningsorienterad och förändringsbenägen. Du har ett analytiskt angreppssätt och ett intresse av att driva förändring och kontinuerligt förbättringsarbete. Den vi söker är också intresserad av komplexa regelverken och internationella skattefrågor, samtidigt som man tycker om att ta ett helhetsansvar och arbetsleda sin medarbetare. Rollen är till viss del operativ och det är viktigt att man har en ödmjuk inställning och jobbar tillsammans med övriga organisationen. Du har en förmåga att tolka och pedagogiskt förmedla komplexa skattefrågor till intressenter på alla nivåer i organisationen. Du agerar med integritet och står upp för regelverken.

Placeringsort: Stockholm

Kom med på vår resa mot att bli ett fristående företag!
Sandviks affärsområde Sandvik Materials Technology har inlett en spännande resa för att utforska möjligheten till en separat notering på Nasdaq Stockholmsbörsen – tidigast år 2022, förutsatt att omständigheterna bedöms vara rätta vid den tidpunkten. Med en tydlig riktning för vår resa framåt, med vår position som teknologiledare, progressiv kundpartner och med ett driv kring hållbarhet, strävar vi efter att bli ett ännu starkare och oberoende företag inom vår bransch. Vi letar nu efter utmärkta medarbetare för att utveckla vår verksamhet och arbeta för att uppfylla våra ambitiösa mål. Med en stark ledarskapsstrategi och proaktiva medarbetare är vi redo att fortsätta på vår tillväxtresa genom att utvecklas industriellt genom materialteknik.

Är du redo att ta den här utmaningen tillsammans med oss? Vi har redan nu börjat introducera flera kompetenser i processen för att förbereda oss för den nya organisationen. Vi erbjuder en inspirerande arbetsmiljö med goda utvecklingsmöjligheter för rätt person.

Om Sandvik Materials Technology
Sandvik Materials Technology är en världsledande utvecklare och tillverkare av produkter i avancerade rostfria stål och speciallegeringar för krävande miljöer samt produkter och system för industriell värmning. I bolaget finns tre divisioner: Tube, Strip & Kanthal. Här finns cirka 5.700 anställda globalt och omsättningen uppgick till cirka 15 miljarder under 2019. Våra produkter och tjänster bidrar till våra kunders produktivitet, processtillförlitlighet och kostnadseffektivitet samtidigt som användandet av dem leder till minskad miljöpåverkan inom en rad olika industrisegment. Tillsammans med kunder utvecklar vi produkter och material som möter framtidens utmaningar.

Välkommen med din ansökan!

Ansök till tjänsten här

Meritmind
About Meritmind 77 Articles
Meritmind utgår från CFO:ns ansvarsområde och hjälper till oavsett om du behöver utveckla era ekonomi- och styrprocesser, få stöd av en konsult under en period eller rekrytera in en ny medarbetare. Vill du dessutom vidareutveckla ditt team eller dig själv, så erbjuder vi ledarskapstjänster och möjligheter till kompetensutveckling via Meritmind Advance. Börjar det bli dags att se sig om efter ett nytt kvalificerat jobb inom ekonomi, är Meritmind också rätt ställe för dig.