Hon fick Netonnet att gå från rött till svart

Hon var väldigt sugen på att testa om hon kunde jobba i Sverige, för det hade hon inte gjort på länge. Och aldrig på den nivån som hon är yrkesverksam på i dag, berättar Karin Sandsjö, CFO och interim vd på Netonnet.

– När jag lämnade Sverige var jag controller. Jag byter väldigt sällan företag och har egentligen bara haft två arbetsgivare. Om jag någon gång skulle komma hem igen ville jag testa hur det skulle vara att vara CFO på ett publikt bolag i Sverige.

Chansen dök upp av en slump när Karin under 14 år ägnat sig åt en internationell karriär på dotterbolagsnivå i mjukvarujätten Microsoft.
Under åren på Microsoft hade Karin blivit kontaktad av olika headhunters men konsekvent tackat nej till fortsatt kontakt. Det var när hon jobbade som CFO i Paris som hon fick ett erbjudande som kändes rätt.

– Hela processen gick jättesnabbt. Från det första samtalet till att jag skrev på kontraktet tog det inte mer än fem veckor.

Netonnet lockade Karins nyfikenhet på hur det fungerade på huvudkontor.

– Det är en markant skillnad från att vara på ett stort dotterbolag i en stor amerikansk koncern – som är fantastiskt att jobba i, där man alltid har någon att fråga, en backup. Men hur gör man när det faktiskt inte finns någon annan att vända sig till? Det var jag jättenyfiken på.

Efter ett första möte i Sverige med rekryteraren flög Karin bara några dagar senare över till Sverige igen, denna gång till Borås.

– Jag träffade ett antal representanter på Netonnet, bland annat mina kollegor i ledningsgruppen och Anders Halvarsson, som även var den som rekryterade mig.

Efter några dagars betänketid flög Karin över till Borås igen.

– Då träffade jag Anders Halvarsson under en riktigt lång lunch på fem och en halv timme. Vi var ju tvungna att känna på varandra – kunde vi jobba ihop?

Anders Halvarsson tryckte väldigt mycket på att han ville ha en CFO som var en affärspartner till honom. Han sökte någon som han kunde lita på i vått och torrt och som var väldigt intresserad av affärsverksamheten och hur man kunde driva den framåt. Han ville inte ha någon som ”bara var en ekonomichef”, som bara var tekniskt kompetent inom ekonomiområdet. Hur skulle man driva företaget med ökad lönsamhet?
– Det här skedde när Netonnet var på väg rätt in i dippen. Men redan då var han fokuserad på att hitta någon med driv och engagemanget att flytta affären framåt.

Där och då förstod inte Karin att det hon skulle göra var ett sjusärdeles stort turnaround-projekt. Det visste inte Anders heller.

– Jag visste att bolaget inte var det mest lönsamma på marknaden, men jag visste också att det var det minst förlustdrabbade av de aktörerna som fanns. Bolaget var sist in i det totala blodflödet.

Svart på vitt
När Karin börjat på Netonnet kom dippen, inte som en kalldusch utan steg för steg.

– Jag hann inte ens börja innan det gick ut en vinstvarning . Den dåvarande ledningen höll mig briefad så att jag inte skulle ramla av stolen när jag öppnade tidningen.

När resultatet för förra årets julhandel hamnade på Karins bord kunde hon läsa innantill vad som hände.

– Jag skulle nog säga att min reaktion var lite ”Oj då. Det här gick lite snabbare utför än vad jag trodde.” Jag hade kanske inte fullt ut förstått vidden av detaljhandelns sårbarhet under en sådan högsäsong. Då var det egentligen bara att sätta sig ner tillsammans med de övriga på bolaget och fundera igenom vad vi skulle göra. Men jag ångrade mig aldrig.

Det första steget i en sårbar situation är enligt Karin att se till att alla har en tydlig gemensam bild av läget. Alla behöver vara medvetna om svaren på frågorna ”var är vi” och ”vart ska vi?”

– Fast i ett sådant här läge behöver man inte diskutera var vi är och inte heller vart vi ska. Det var fullständigt klart för alla. Vi var tvungna att omvandla de röda siffrorna till svarta. På ett sätt är det enklare att driva ett turnaround-projekt när det är så uppenbart att situationen är ohållbar. Det är svårare att göra de små tweakarna som tar bra till perfekt.

Under samtalet understryker Karin Sandsjö upprepande gånger att hon inte är ensam om turnarounden. För att lyckas krävs ett genomgående samarbete och samlad kompetens.

– Det viktiga är att det finns ett team som vet vad de gör när det går snabbt och när det är ett ansträngt och kritiskt läge. Har du teamet så blir det väldigt mycket lättare. Har du ett bolag som har en väldigt tydlig kultur, tydlig vision och tydliga värdegrunder så har du plattformen att jobba från. Och då kan man driva framgångsrika projekt mycket lättare.

– Självklart bidrar jag också genom att hålla ihop projektet och vara väldigt tydlig med vart vi ska någonstans, och genom att se till att vi verkligen gör det vi säger att vi ska göra. Det ingår i ledarrollen.
Men att det är en ledare eller en person som driver igenom det här – det finns inte.

Netonnet snurrade runt på sex månader.

– Från att ha varit väldigt rött gick vi till att bli växande på en krympande marknad. Vår marknad går ner medan vi faktiskt växer – vi tar marknadsandelar. Och det är bara ett starkt och kompetent team som gör sådant.

Karin ser tydliggörandet av den finansiella informationen som en avgörande detalj i arbetet.

– Jag gjorde resultatet väldigt tydligt för alla genom att enkelt beskriva hur mycket vi säljer för, vad som kostar och hur mycket som blir kvar i resultat. Strunt i KPI:er och alla fina ord i det läget. Det som gäller är ”det här får vi in, det här går ut och så här mycket står kvar på banken”.

– Det är viktigt att göra om siffrorna till väldigt hanterbar information för precis alla i bolaget. Så länge vi var noterade var vi tvungna att följa börsreglerna, vilket vi gjorde, men när vi avnoterade bolaget blev just kommunikationen kring den lönsamheten väldigt mycket lättare.

Karin bidrog även till att etablera den gemensamma plattformen, att jobba igenom finansieringsfrågorna – ”för självklart hade vi i det läget finansiella problem”, samt att agera som övergripande ansvarig för projektet Back to profit.

I april 2011 lämnade Anders Halvarsson vd-posten. Styrelsen frågade Karin om hon kunde tänka sig att bli interim vd.

– Allt skedde på samma dag – ett styrelsemöte som handlade om det icke-fantastiska resultatet som vi hade till Anders avgång till att jag fick frågan om jag kunde ställa upp som interim vd. Och detta var på skärtorsdagen.

Hon bad om att få tänka över erbjudandet över påsken. Tankepausen berodde mest på att hon kände sig ny på företaget.

– Jag var tvungen att tänka igenom hur jag skulle göra det här. Var det rimligt och rätt för de anställda? Fanns det någon annan som kunde göra det bättre? Det handlade inte om ”Ojoj, inte kan väl jag”, utan mer ”Shit, jag har bara varit inne i bolaget i tre månader, hur ska jag få till det?”

Men eftersom hon hade stödet från styrelsen, de nya ägarna och de gamla huvudägarna beslutade hon sig för att acceptera uppdraget.

– Det vore själva tusan om jag inte skulle ro det i land. Jag vände på det och tänkte att jag faktiskt var skyldig att försöka. Samtidigt var det en jätteutmaning, så den här delen av mig som gillar utmaningar triggade igång direkt. Samtidigt ska man inte gå in i utmaningar för sakens skull. Det är mycket på spel när det rör sig om ett helt bolag med 450 anställda. Då måste man vara varsam.

Under turnaroundprojektet har Karins uppdrag som CFO varit förenligt med hennes tillförordnade uppdrag som vd, så hon upplever inte att det varit svårt att ha de både rollerna.

– Det är både CFO:s och vd:s huvuduppgift att hålla ihop arbetet och ställa sig frågan ”Hur driver jag nu detta projekt framåt?” Ibland ta jobbiga beslut, och se till att besluten tas snabbt så att du inte går i långbänk. Ibland är det bättre att ta fel beslut än att vänta, och om resultatet inte blir som man tänkt i så fall backa tillbaka och rätta till det.

– Jag kan känna att jag har det rätt förspänt eftersom jag visserligen varit på samma bolag hela tiden men har fått byta miljöer. Det har gjort mig stark i att ta in var jag är. Jag är analytisk, så jag greppar rätt fort vart jag befinner mig, vilka jag har med att göra och vilka styrkor och svagheter vi har. Det är viktigt att inte bara ha excelkunskap utan även kunskap om vilka vi har i bolaget och vilka kunskapsluckor måste vi ta in hjälp utifrån för att fylla.

Netonnet tog in managementkonsulter som drev vissa interna projekt, till exempel delar av analysarbetet samt att hålla ihop strukturen, eftersom det inte fanns tillräckligt med resurser internt – och normalt sett behövs inte den typen av kunskap. Konsulterna hjälpte även till genom att ställa obekväma frågor.

– Även om man som jag kommer in i januari räcker det med en tidsperiod till mitten av februari för att bli hemmablind. Angående de interna projekten som bidragit till att vända bolaget är det svårt att lyfta fram något konkret exempel med tanke på konkurrenssituationen. Vi kan säga så här – för vår del har det handlat väldigt mycket om att vi ska lära känna vår kund. Vem som är vår kund.

I media rapporterades det om Netonnets finansiella problem, om Waldirs bud och slutliga övertagande av företaget. Karins bild är att allt har skötts mycket snyggt.

– Ägarbytet, så som det blev, var aldrig någon utmaning. De nya ägarna kunde branschen. Vi behövde aldrig spendera en massa tid på att klargöra saker och ting. Det var ett gemensamt språk från dag ett.

En tänkbar utmaning kunde ha varit att det var en konkurrent som köpte bolaget.

– Fast det är egentligen inte en konkurrent, för den delen av ’Bengtsson-sfären’som har köpt oss är inte konkurrerande – även om det är samma fysiska personer som sitter i bakgrunden. Det är alltså inte Siba som har köpt oss, utan ett annat bolag inom samma sfär.

Karin säger att övergången sköttes på ett väldigt bra sätt av både de gamla och nya ägarna.

– Ett bolag kan byta ägare, så enkelt är det. Det har flutit på väldigt bra, troligen för att vi försökt att avdramatisera det så mycket vi bara kunnat.

Genom att vara transparant med informationen så minimeras riskerna för spekulation.

– Ibland får man helt enkelt erkänna att man inte vet hur något ska bli. Som vid ägarbytet. Många undrade hur länge vår dåvarande vd skulle sitta kvar. Då fick vi understryka att det är skillnad på ägarbyte och vd-byte, att Anders visserligen inte längre var ägare men väl vd. Och så kommunicerade vi att vi skulle informera så fort vi visste något mer. Allting som man inte pratar om har en förfärlig förmåga att bli läskigt, konstigt och fritt för spekulation.

I och med familjen Bengtssons övertagande blev Netonnet privatägt.
– Jag gick ju till Netonnet som CFO för att det var ett börsnoterat bolag, men det som skett i stället har ju gett mig en fantastisk möjlighet att lära mig att vara vd. Och få vara med om ett riktigt klassiskt turnaround-case. Jag tycker att det har varit spännande.

Karin har dessutom haft möjlighet att prata om företagets resultat med leverantörer, banker och andra intressenter utan att först skicka ut en pressrelease. Hon har kunnat visa direkt i resultatrapporten och redovisa att skutan varit på väg att vända.

– Det varit en styrka för oss under den här perioden att inte vara noterade, och för mig personligen har det varit en enormt lärorik resa som jag varit ute på.

Men nu har Karin tagit ytterligare ett steg vidare. Från att ha haft två arbetsgivare i sitt arbetsliv, och en genomsnittlig anställningstid på tio år, fick Karin ytterligare ett samtal. Denna gång från USA.

– Jag har haft en fantastisk tid på Netonnet, hur kul som helst, och skulle göra om det utan att tveka. Men jag ska faktiskt sluta.

Ett mjukvaruföretag, Parallels.com, som har sin bas i USA men som är väldigt kopplat till Ryssland har hört av sig med ett erbjudande som känns som klippt och skuren för Karin.

– Utvecklarna sitter i Ryssland, företaget har säljorganisationen över hela världen och de siktar på en börsnotering mellan nu och 24 månader. Det är ju jag.

Det är det där lilla ordet som drar igen. Börsnotering.

– På Netonnet blev bara en enda sak inte som jag hade tänkt mig ­– även om resultatet blev fantastiskt. Det där publika ägandet som var jag sugen på och som var en trigger för mig. Och så kommer det här mjukvaruföretaget med kopplingar till Ryssland och USA med en börsnotering, och jag tänkte att ”det är klart att jag ska”.

Karin går in som Chief of Staff och beskriver sin roll som extremt frikopplad, eftersom det är en nyinsatt roll och det finns stora möjligheter utveckla innehållet under resans gång.
– Jag hade inte gått in som CFO i bolaget eftersom jag anser att man borde ha en CFO med kunskap om amerikansk börsnotering när man ska börsnotera ett bolag på amerikanska börsen. Jag anser inte att jag har den kompetens som behövs. Att däremot gå in och vara Chief of Staff, helt enkelt en skuggfigur till vd, och se till att saker och ting blir gjort, det passar mig. Det är ett perfekt sätt att lära sig bolaget.

Karin var redan när hon fick frågan om att bli interim vd på Netonnet tydlig med att hon inte ansåg sin profil vara rätt för att ta över vd-rollen långsiktigt. För att företaget ska kunna växa vidare krävs en vd med erfarenhet från detaljhandeln.

– Men efter att ha lett företaget så länge som jag gjort blir det lite svårt att kliva tillbaka i samma organisation. Jag har förmånen att ha en otroligt kompetent ägar- och styrelsekrets som ser detta. De var villiga att erbjuda mig en annan tjänst, men så fick jag detta andra erbjudande.

– När man är igenom ett sådant här rejs som Netonnet har varit – ett turnaround-projekt utav guds nåde – har jag bara ett sätt att jobba, och det är med total ärlighet. Jag pratade med det amerikanska företaget i tio minuter, sedan ringde jag och snackade med Netonnets ägare och sa att jag hade fått ett samtal som jag tänkte följa upp.

Eftersom ägarna hela tiden känt till Karins agenda har de kunnat samordna företagets aktiviteter.

– Aldrig i livet att jag vill att det ska komma som en chock för bolagets styrelse och ägare nu när vi har fått det på fötter igen. Vi vet inte riktigt när hand over sker, men jag är kvar tills den nya vd:n kommer loss, vilket jag uppskattar blir någon gång framåt vårkanten eller försommaren. Det är på de premisserna som det rysk-amerikanska bolaget har anställt mig. Den nya vd:n blir Harald Ennen, i dag vd på Order Nordic.

Att allt skulle gå smidigt var självklart för Karin. Det är så det ska gå till.

– Lägger man manken till fungerar det. Alla som varit involverade har ett extremt engagemang i Netonnet. Det är en naturlig följd av att ha varit involverad i något som varit så intensivt. Då vill man ju inte bara skjuta ut sig själv och känna att det inte finns någon som tar hand om företaget – det är ju en förfärlig känsla.

Harald Ennen är visseligen fullt kompetent även som CFO, men eftersom Netonnet har helt andra förutsättningar i dag går han endast in i vd-rollen.

– Eftersom vi har outsourcat ekonomiavdelningen och inte är börsnoterade har Harald tid att fundera igenom hur han vill ersätta den del av mig som agerat som CFO.

Lämnar Sverige
För Karin känns det nu konstigt att lämna Sverige.

– Den har jag tänkt fram och tillbaka på. Och så tänkte jag att ”Jaja, jag har ju förverkligat det jag ville göra. Och jag kunde fungera i ett svenskt bolag i Sverige”. Avböjer jag erbjudandet är det faktiskt så att jag säger nej till något som jag kommer att fundera på i hela mitt liv. Tänk om det hade fungerat? Det fungerar inte att be dem återkomma om två år, så det är nu eller aldrig.

– Jag tänkte att jag helt enkelt fick tänka om. Jag flyttar till Seattle. Det nya är riktigt roligt, med det är samtidigt riktigt tråkigt att lämna Netonnet. Jag tror att det är så man ska avsluta en tjänst, att det ska vara tråkigt att lämna sina kollegor, Man går till, inte ifrån.