Julklapparna och avdragen

Många företag väljer att ge någon form av julklapp till anställda och kunder. Den gåvan kan i vissa fall vara avdragsgill, men då gäller det att tänka på några saker. PWC går i ett blogginlägg igenom vad det är som gäller.
 
Till att börja med får en julklapp till den egna personalen vara i stort sett vad som helst, utom pengar. Presentkort går till exempel bra så länge de inte kan lösas in mot pengar. När det gäller värdet så får gåvan inte kosta mer än 450 kronor inklusive moms, Kostar den mer än så måste mottagaren betala skatt för hela beloppet, och företaget får då inte heller dra av momsen.
 
Den som istället vill ge en julklapp i form av en gåva till välgörenhet å personalens vägnar kan förstås göra det istället. Ni kan läsa mer om vad som gäller skattemässigt vid gåvor till välgörenhet här.
 
Om företaget vill ge en julklapp till kunderna så är det inte avdragsgillt såvida det inte kan kategoriseras som reklam med direkt anknytning till företagets verksamhet, vilket ofta innebär att företagets logga ska finnas med på något sätt. Sedan får julklappen inte vara värde mer än 350 kronor inklusive moms.