Julstäda affärssystemet

Inför det nya året kan det vara bra att se över affärssystemet så det fungerar optimalt.

Ska ditt affärssystem ha en julklapp? Det tycker i alla fall leverantören Jeeves som också har förslag på vad det behöver. I ett blogginlägg ger Jeeves en rad tips som kan hjälpa dig få ut mer av systemet. Här följer ett urval av tipsen:

  • Skapa en eller städa upp i BOM-listan. BOM-listor är en viktig komponent vid materialbehovsplanering (MRP). En sådan lista bör granskas och godkännas regelbundet, särskilt när varor oväntat blir slut i lager eller lagersaldot är felaktigt.
  • Säkerställ korrekt lagersaldo. Det enda sättet att säkerställa att informationen är så korrekt som möjligt är att använda sig av ett pålitligt system för cyklisk inventering.
  • Se över köbildningen vid produktionsgrupperna. Den viktigaste faktorn när det gäller ledtider i produktionen är väntetiderna. Stämmer de beräknade kötiderna för en produktionsgrupp överens med hur det ser ut i verkligheten? Kom ihåg att kötiden kommer att variera beroende på arbetsbörda och produktmix. Använd er av genomsnittstider och håll utkik efter trender.
  • Granska ledtiderna vid materialbehovsplaneringen. Titta på den prioritet en arbetsorder har när den först släpps. Det kommer att hjälpa er att se hur planering av ledtider och produktionsplanering hänger ihop.
  • Balansera input och output. Att tilldela produktionen, eller en enskild produktionsgrupp, mer arbete än den kan utföra under en viss tidsperiod skapar bara en större orderstock och längre ledtider.
  • Lär känna ert affärssystem bättre. Prova och experimentera gärna med funktioner i affärssystemet som ni inte använder just nu. Förhoppningsvis har ni en ”sandlåda” eller annan testmiljö som ni kan använda för just detta. Undersök också om det kan vara värt att satsa på mer utbildning.
  • Använd ATP (available-to-promise). Era säljare bör ha insyn i framtida disponibla lagersaldon. Det ger dem möjlighet att ge kunderna realistiska löften om när ni kan leverera. Det gör det också enklare att undvika störningar i produktionen.
  • Investera i användarna. Det allra bästa ni kan ge ert affärssystem är en välutbildad, informerad och entusiastisk användargrupp. Erbjud affärssystemets användare vidareutbildning. Ju mer de kan desto mer kommer de att kunna åstadkomma. Användarnas kommer också att trivas bättre och bli mer effektiva på grund av detta.