Kan du leva med risken för dolda fel i dina kalkylblad?

 

SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN ANAPLAN ANNONS

Hämta vår nya broschyr ”7 orsaker att välja Anaplan när du ersätter dina planeringskalkylblad”.

Att driva ett företag i vår moderna värld innebär att ständigt vara på sin vakt mot cyberattacker från brottslingar utanför verksamheten. Den verkliga fienden lurar dock ofta inom verksamheten, innästlad bakom brandväggarna, obemärkt – tills den orsakar total härdsmälta. Just det scenariot drabbade den brittiska tjänsteleverantören Mouchelback, som 2011 låg hela 4,3 miljoner pund fel i sin värdering av en pensionsfond, allt på grund av ett kalkylbladsfel. Den felaktiga vinstvarning de gick ut med ledde till att deras värde på börsen minskade med en tredjedel och de tvingades förlita sig på sina banker för att undgå konkurs.

Anaplan Business Functions

Den enda realistiska lösningen är att slopa kalkylbladen till förmån för ett företagsverktyg där man tillgodoser myndigheternas krav samtidigt som man ger användarna den frihet de förväntar sig. Det ger följande fördelar:

Bättre kontroll över data inom företaget
Visst kan man förse kalkylblad med lösenord och skydda givna celler. Men kalkylblad lämpar sig inte för delning mellan olika användare i scenarion där behörighet och auktorisering är helt centrala inslag. Med en företagslösning slipper man det problemet tack vare flexibla säkerhetsnivåer där alla, från företagets innersta krets till användarna ute på fältet, kan dela data på ett säkert sätt. Dessutom ingår en verifieringskedja i de flesta företagslösningar där man enkelt kan spåra alla ändringar. I vissa lösningar finns även inbyggda revideringskontroller, med vilka man enkelt återskapar tidigare versioner av filer.

Mindre risk för dolda fel
Med företagsverktyg minimerar man risken för fel genom en rad funktioner. I de mest avancerade företagslösningarna skrivs affärsreglerna med naturlig syntax (inte med något invecklat skriptspråk för specialister). Reglerna sparas sedan i ett enda kalkylblad, där man enkelt hittar och granskar dem. Dessutom kartläggs de komplexa och överlappande relationerna mellan kärndimensioner som ansvarscenter, platser och produkter. När man flyttar någon medlem i en given hierarki följer då alla kopplingar och all historik automatiskt med. Då slipper man den omstrukturering som krävs i kalkylblad.

Anaplan Finance Wheel

Högre dataintegritet
Kalkylblad är så begränsade till storlek och djup att de inte duger till att hantera komplexa affärsdata. Att arbeta i kalkylblad stjäl tid och energi när man ska rapportera utifrån alternativa hierarkier eller olika tidsperioder – och det blir lätt fel. Samma sak gäller när man ska hantera data. Varje gång man ska uppdatera måste man manuellt överföra data från olika system, dumpa dessa data i olika kalkylblad och sedan snygga till det hela innan det går att börja jobba igen. Med de senaste företagsmodelleringsverktygen kan du snabbt och enkelt bygga modeller med valfritt antal dimensioner och då automatiskt växla mellan olika tidsperioder, hierarkier och versioner. Och med de senaste integrationsverktygen överför du automatiskt data till ett centralt datalager, där alla användare förses med en konsekvent, uppdaterad datauppsättning.

De här tre frågorna är viktigast i tillsynsmyndigheternas ögon. Det finns dock en rad andra fördelar med att gå från kalkylblad till en företagslösning, t.ex. ökad effektivitet, större smidighet samt kapacitet att hantera större, mer finjusterade datauppsättningar. Hämta vår nya broschyr ”7 orsaker att välja Anaplan när du ersätter dina planeringskalkylblad”. Där beskriver vi hur du via vår lösning slipper alla problem med kalkylblad. Du kan också läsa om hur våra kunder har tjänat på att sluta använda kalkylblad.

Thomas Anderberg
About Thomas Anderberg 4 Articles
Thomas Anderberg är Managing Director på Anaplan.