Karriären är som en bentobox

Framtida karriär kommer att vara allt annat än rak. Snabba förändringar, inte minst som ett resultat av digitalisering, gör att jobb och kompetenser försvinner och helt nya dyker upp i allt snabbare tempo.

När vi pratar om karriär pratar vi alltid om vägar, det vill säga något linjärt, utstakat som är enkelt att följa. Men den framtida karriären kommer att vara allt annat än rak. Snabba förändringar, inte minst som ett resultat av digitalisering, gör att jobb och kompetenser försvinner medan helt nya dyker upp i allt snabbare tempo.

Paus i karriären

Att vara CFO är ett utsatt jobb. Vi kommer kanske att vilja varva ner under vissa perioder, eller helt ta karriärpaus och göra något annat, resa, satsa på familjen eller odla en hobby. Tack vare ny teknik och gig-ekonomin är det enklare att jobba varifrån i världen vi vill och därmed göra intresset till ett yrke under en period, eller i kombination med andra uppdrag. Och det behöver inte betyda att karriärmålen försvinner.

För många CFO:er är det CEO-rollen som hägrar, men för att en CFO ska nå dit är det viktigt att ha gedigen verksamhetserfarenhet. Det kan också finnas behov av att skaffa ny kompetens inom områden utanför traditionella ekonomi- och finansområden.

Balans i livet

För andra kan det handlar om att hitta balans i livet och få utrymme för annat än en traditionell heltidsanställning och samtidigt kunna jobba med många olika områden.

Istället för en spikrak karriärväg har många därför börjat bygga upp en mapp eller portfölj av kompetenser. Det gäller både de som är nya på arbetsmarknaden och inte hittar de jobb de vill ha och de som jobbat länge och där karriärvägen eller livsomständigheterna förändrats.

De har själva tagit kontrollen över sin kompetensportfölj och utvecklat en unik kombination de sedan marknadsför.

Karriären – en bentobox

I deras mapp samsas ibland väldigt olika kompetenser och erfarenheter. Det kan vara en ung driven ekonom med bakgrund från start up-världen och med eftertraktad digital kompetens men som också är passionerad yogainstruktör och älskar att resa, eller en erfaren CFO som också är seglingsinstruktör och skriver deckare. De ser sina karriärer som en bentobox där varje kompetens har sitt eget fack, och där det är enkelt att lyfta ur en kompetens, lägga till en ny och skapa en helt unik kombination som passar dem.

Attraktiva hos rekryterare

I takt med att jakten på talanger hårdnar börjar rekryterare måste rekryterare leta på nya platser och de börjar få upp ögonen för kompetensmapparna som ofta sitter på helt unik och superviktig kompetens.

Om du känner igen dig som kompetensmappare kan det löna sig att titta noga på de specifika kompetenser och erfarenheter organisationen behöver, snarare än jobbtitlar. Vid intervjuer gäller samma sak. Fokusera på din kompetens och erfarenhet snarare än vilka tidigare jobb du haft. Om du är en sökande som har en bred, och vid första åsynen spretig, bakgrund kan du visa dig vara ett riktigt fynd!

Lärande och utveckling

Karriärutveckling kan betyda helt olika saker för olika personer och genom ett bentobox-tänkande kan varje individ skapa sin unika kombination av expertis och erfarenhet som räcker långt in i framtiden.

När du söker jobb kan det vara smart att kolla in företagets filosofi och struktur för lärande och utveckling. Om du är en kompetensmappare, eller skulle vilja vara en, är det viktigt med en arbets- eller uppdragsgivare som satsar på utveckling för alla medarbetare, även de som inte är fast anställda.

Stefan Robsen
About Stefan Robsen 10 Articles
Cornerstone OnDemand