Kraftsamling runt Fintech

Sverige ligger bra till när det gäller utvecklingen av Fintech (innovativa it-baserade lösningar för finanssektorn) och nu ska det bli ännu bättre är det tänkt. BLC Advisors, KPMG, NFT Ventures och Invest Stockholm har nämligen slagit sig ihop och startat Stockholm Fintech Hub.
 
Det är en oberoende, icke-vinstdrivande innovationshub som ska främja och påskynda utvecklingen av världsledande Fintech-, Insurtech- och Regtech-startupföretag.
 
– Stockholm Fintech Hub kommer att bli en inkubator som möjliggör strategiska och viktiga kopplingar mellan startups, myndigheter och etablerade finansiella institutioner. Det kommer bli en plats där Fintech-företag kan få stöd genom hela processen, samt få access till 42 andra Fintech-hubbar över hela världen via samarbetsavtal, säger Matthew Argent, partner på BLC Advisors och medgrundare till Stockholm Fintech Hub.
 
Redan idag går 18 procent av alla investeringar i Fintech-bolag i Europa till Sverige och den siffran ska bibehållas eller ökas är tanken.
 
– Ekosystemet av Fintech-startups och tillväxtföretag i Sverige är ett av världens bästa. Men för att upprätthålla denna höga standard behövs utvecklingen av ett stödjande ekosystem. Vi har några väldigt bra horisontella generella ”tech co-working spaces” med mera, men vi är nu i det skedet att vi behöver vertikala och specialiserade miljöer så att Fintech-grundare och entreprenörer kan tackla och hantera de förutsättningar som är specifika för just Fintech-sektorn”, säger Matthew Argent. 

Stockholm Fintech Hub invigs officiellt i januari 2017 och hos medgrundaren KPMG ser man fram emot att få en fysisk samlingsplats för Fintech-investeringar.
 
– På KPMG har vi gedigen kunskap inom FS-sektorn samt globala samarbeten med Fintech-företag. Vi ser vikten av att Sverige får ett fysiskt centrum för denna snabbt växande sektor och kan bistå våra kunder att identifiera de partnerskap, investeringsmöjligheter eller förvärvsmöjligheter som denna sektor erbjuder”, säger Kenneth Sörensen, partner och ansvarig för Fintech på KPMG Sverige.