Ledare: Älskar du ditt jobb – helt ärligt?

Älskar man inte sitt arbete kan man inte göra ett bra jobb på lång sikt. Du behöver inte älska alla moment i ditt jobb, men du bör nog tycka om helheten. Den som älskar sitt jobb visar det medvetet eller omedvetet och vinner omvärldens förtroende, respekt och stöd. Den som inte gör det tappar engagemanget i sina leveranser och förlorar professionalism.

Jag tror att detta gäller alla jobb och i vissa branscher blir resultatet uppbenbart. Restaurangbranschen är kanske en av de mest genomskinliga. Restauranggästen märker ofta om kocken lagat maten med kärlek och gjort det där lilla extra, eller om rätten helt saknar engagemang.

Jag tror inte att en duktig kock gör sitt yttersta enbart för att gästen ska bli nöjd utan att denne även gör det av stolthet för sitt hantverk och därför att denne helt enkelt gillar sitt jobb. Sommeliern älskar nästan alltid sitt jobb och det märks.

Det är svårt att hitta en sommelier som inte gillar vin och den magiska kombinationen av vin och mat. Därmed inte sagt att jobbet är lätt. Denna person ska hitta en perfekt synergieffekt som ska addera till den gastronomiska upplevelsen. Alla har ju heller inte samma smak och gillar inte samma viner, varför kärleken till jobbet smittar av sig på gästen som blir delaktig i beslutet av dryck.

Slutligen är det mest uppenbara exemplet naturligtvis servitören. En servitör som inte gillar sitt jobb visar det genom ett lågt engagemang, bristande kommunikation och dålig service. Jag tror att en glad servitör många gånger också är en bra servitör. Trivsel och kärlek till jobbet syns och märks oftast utåt och som gäst kan man nästan till och med glömma bort att man fått vänta länge på sin mat om stämningen är bra.

Älskar du ditt jobb – inte företaget du jobbar på, utan ditt faktiska hantverk? Det sägs att du inte kan älska andra om du inte kan älska dig själv. På samma sätt är det svårt att göra ett bra jobb om du inte tycker om det du gör.

Lycka till med allt och trevlig läsning!