Ljusa framtidsutsikter för CFO:n som vill bli vd

Det är den amerikanska rekryteringsfirman CCL Search LLC, som rekryterar CFO:er och seniora medarbetare inom ekonomi och finans, som presenterar slutsatsen baserat på en färsk undersökning.

Enligt studien har 12 procent av vd:arna på Fortune 500-listade företag i USA en gång varit CFO. Att som finansdirektör ta klivet upp till vd-rollen är dessutom vanligare inom vissa branscher: industri-, konsument-, transport-, energi- och servicesektorn är några exempel.

Fortune 500 är en årlig lista som sammanställs och publiceras av det amerikanska affärsmagasinet Fortune. Listan rankar de 500 största företagen i USA sett till omsättning.

Chris Lanhoff, grundare av CCL Search LLC, säger till The Wall Street Journal att sannolikheten för att en CFO ska överta vd-rollen är mindre på företag inom teknologi- eller hälsovårdssektorn, där kunskaper inom teknik och vetenskap styr arbetet.

Inom de ledande sektorer, där karriärvägen från CFO till vd är vanligt förekommande, värderas finansiella kunskaper troligen högre, på grund av de stora capex-investeringar som ofta förekommer inom dessa sektorer, menar Chris Lanhoff.

En tredjedel av vd:arna i undersökningen gick direkt från CFO- till vd-rollen. Majoriteten gjorde en mellanlandning som COO eller divisionschef innan de intog vd-stolen.

I genomsnitt tog det åtta år för vd:arna att klättra på karriärstegen upp till CFO-rollen och de tillbringade genomsnittligen fem år som CFO innan de sökte sig vidare.