”Många CFO:er jobbar 60 timmar i veckan”

2013 spås bli ett kärvt år av svenska företagsledare, enligt en undersökning av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton. Men har du börjat fundera på ett karriärlyft eller sneglar på CFO-rollen behöver loppet inte vara kört.

Anna Lannerhjelm, vd för rekryterings- och konsultföretaget Dfind Finance, ser en stabil marknad för ekonomtjänster under 2013. Hon märker en allt större efterfrågan efter CFO:er som inte bara kan driva en ekonomifunktion, utan även har en nyfikenhet och en affärsmässig inställning – något som hon tror kommer att bli allt viktigare.

– Den gamla skolans kamrer är ute. Som CFO idag måste du vara mycket bredare än för tjugo år sedan. Du måste vara kommunikativ och kunna prata om komplexa sammanhang på ett enkelt sätt. Det är jätteviktigt att vara retorisk, inte minst för att kunna möta börsens och marknadens informationskrav, men också för att få med sig organisationen.

En annan viktig del i CFO-rollen tror hon är ledarskapet. För att kunna axla en tyngre CFO-roll handlar det mycket om att ha bra dialog med hela företaget. Vad händer ute på marknaden, hos kunder och inne i organisationen? En riktigt bra CFO har goda ledaregenskaper, såsom tydlig, analytisk, lyhörd och nytänkande. Skillnaden suddas ut mer och mer jämfört VD rollen.

– Som vd idag måste du också vara kommunikativ, affärsmässig och ha ett starkt ledarskap. Du måste vara trygg och beslutför. Samma sak gäller för CFO-rollen. Men det har inte alltid varit så. Går vi 20 år tillbaka i tiden var förutsättningarna annorlunda.

Klyschan att gärna vilja ”jobba nära affären” är vanlig och en fras som ofta dyker upp på intervjuer och vid rekryteringar. Anna Lannerhjelm tror att många idag förväntar sig att CFO är affärsmässig.

– Ju tydligare den egenskapen är, desto större chans har du att bli vd, särskilt om du samtidigt har den kommunikativa förmågan.

För att klara av rollen som CFO menar Anna att man behöver vara ganska ”stryktålig” och beredd på en relativt stor arbetsinsats.

– Det är en så komplex och tidskrävande roll att tiden ofta inte räcker till. Som CFO måste du hela tiden vara närvarande på möten, träffa medarbetare, göra dragningar, ta fram underlag. Många sitter även på kvällarna och hinner först då göra själva skrivbordsarbetet. Att jobba 60-timmarsveckor är snarare regel än undantag.

Hennes tips för att inte gå in i väggen är att omge sig med rätt medarbetare.

– Ta in bra personer och se till att bygga en bra ekonomiavdelning. Det är relativt stor omsättning på personal på de flesta ekonomifunktioner. Ha inte en perfekt slimmad avdelning, för då riskerar du att alltid vara underbemannad. Det innebär att du själv hamnar i en arbetskrävande situation.