Med den stora bilden i fokus

En bra ledare fokuserar på strategiska frågor och ägnar sig inte att försöka detaljstyra allt i verksamheten. Det hävdar Elsbeth Johnson, forskare vid London Business School, i en artikel i Harvard Business Review. I samma andetag menar hon dock att alldeles för många ägnar alldeles för lite tid åt strategi och på tok för mycket åt detaljer.
 
I sin forskning har hon kommit i kontakt med ledare som både lyckats och misslyckats med att arbeta strategiskt och det finns några saker som förenar de som är bra på att anamma ett makroperspektiv i sitt arbete. Utifrån det har Elsbeth Johnson sammanställt en rad tips om hur man kan tänka mer strategiskt och här är ett urval av dessa:
 

  • Tänk ”negativt”. Du kan aldrig göra allt och gör du en sak så innebär det nästa säkert att det då inte finns resurser till något annat som du också skulle vilja åstadkomma. Så se också på ”negativet” till din framtidsbild. Fundera på vad du får ge upp för att åstadkomma det du vill och om det ändå motiverar beslutet.

 

  • Låtsas att du är pank. När organisationer har ont om pengar tvingas de till att fatta tuffa beslut. Det gör att ledningen måste tänka strategiskt och verkligen vara säkra på att de lägger pengarna på det som ger företaget bäst framtidsutsikter. Det kan vara väldigt värdefullt att tänka så även när det finns gott om pengar. Risken finns annars att man har så många prioriteringar att man egentligen inte prioriterar något utan bara slänger pengar på allt som verkar intressant.

 

  • Prata med outsiders. Om du alltid diskuterar dina beslut med samma personer kommer du alltid att få samma reaktioner. Försök därför hitta personer, inom eller utanför organisationen, som du normalt inte skulle prata med om dina funderingar och beslut. Be dem utmana dig genom att förklara varför din idé inte fungerar eller vad som måste klaffa för att det ska bli som du tror.