Missöden gör dig bättre förberedd i karriären

Jag var nyanställd och hade inte varit CFO i mer än några veckor när det visade sig att en kollega på leverantörsreskontran disponerade över förfalskade inkommande fakturor och omdirigerade utbetalningar till eget konto.

Naturligtvis blev det en stor chock för hela avdelningen. Förskingringen uppgick till några hundra tusen kronor och jag är osäker på om företaget fick tillbaka vad de hade förlorat. Medarbetaren ifråga fick 18 månaders fängelse efter en dom i tingsrätten. Själv fick jag se det som en dyr läxa och blev genast tvungen att se över våra rutiner samt ta fram kontroller för denna typ av risker.

Jag minns även att jag upplevde det ganska jobbigt att införa rutiner som antydde att det kanske fanns en misstro mot den egna avdelningen. Många i företaget fick sota för en tidigare anställds brott. Dessutom blev den tidigare upplevda smidigheten i leverantörsutbetalningar nu minst tvåhandsfattad och kontrollerad innan betalning kunde godkändkännas och skickas. Eftersom jag kom från en karriär som revisor var kontroller en del av ordningen för mig, men jag hade aldrig suttit i en sits där det var upp till mig att minimera bolagsrisker. Min erfarenhet låg i att vara besserwisser och uppmana andra till att göra rätt.

På den tiden hade vi inte heller smidiga system som motverkade denna typ av oegentligheter. Under flera månaders tid arbetade jag därför hårt på att ta fram nya rutiner och kontroller för all typ av förskingring och risk tills jag slutligen kom till insikt i att riskhantering inte kan eller får kosta vad som helst. Hela resan var mycket tråkig med tanke på omständigheterna men samtidigt oerhört spännande och lärorik för mig som CFO. Erfarenheten känns idag lika meriterande för mig som det är för en entreprenör i USA att ha gjort flera konkurser.

Riskhantering är viktigt och under kommande veckor fokuserar vi lite extra på just riskhantering, utifrån många tänkbara vinklar och perspektiv.

Jag önskar dig trevlig läsning!