Mitt i strategiskiftet

 

Johan Dovander, CFO på Microsoft AB

Det är få i västvärlden som inte känner till Johan Dovanders arbetsgivare. Microsoft och deras produkt Windows lär ha en varumärkeskännedom som mången marknadsförare har anledning att drömma våta drömmar om.
Det har nu gått fyra år sedan Johan Dovander flyttade till Sverige för att ta sig an CFO-rollen för Microsofts marknadsbolag i Sverige. Det är ganska länge på ett ställe för hans del, visar det sig – för han är en globetrotter som älskar att prova att leva på nya ställen.

– Men nu har jag dragit ner på det. Med tre barn så är det bra att ha en fast punkt lite längre tid än tre år i taget – vilket jag nog inte skulle ha något problem med annars för egen del, säger han glatt.

Efter gymnasiet fick han möjlighet att lära sig ryska på Försvarets tolkskola, något som gav bränsle åt hans intresse för språk. Han började plugga språk på universitetet, och lade till studier i ekonomi.

– Jag hade ingen tanke på att arbeta som ekonom vid den tiden. Nej, jag hade under ett antal somrar arbetat på en plantskola, och var väldigt sugen på att bli agronom eller hortonom.

Ekonomin kom i vilket fall som helst att få en större del av hans engagemang, och han betade så småningom av ett antal internships i bland annat Tyskland, Ryssland och Liechtenstein – med olika roller inom ekonomi.

Det första ”riktiga” jobbet fick han på BP i Holland, där arbetet gick ut på att medverka till deras konsolidering av villaoljemarknaden i Nederländerna.

– Process reengineering skulle jag nog kalla det nu. Jag hamnade på något sätt i ett stort projekt kring deras data warehouse och blev tillslut ansvarig för detta i Holland, och fick nyttiga insikter om bland annat betydelsen av att ha kvalitet i inflödet av data för att kunna få ut något av kvalitet i andra ändan.

Det blev 1,5 års djupdykning i it men när han fick frågan om att ansvara för deras it helpdesk tackade han nej – det var inte den riktningen han hade tänkt att ta.

Istället bytte han land, men stannade inom BP, och flyttade till Paris.

– Där fick jag business controller-ansvar för Commercial Industry Solutions för Frankrike och Benelux och arbetade med klassiska ekonomiuppgifter för ett storbolag, som ansvarig controller för ett affärssegment med eget P&L och cash flow.

Johan Dovander, CFO på Microsoft AB

Det var en rätt ”trygg” miljö med tydliga strukturer, men detta var på slutet av 90-talet och de snabbfotade företagen inom it-världen kändes plötsligt väldigt lockande.

– Jag hittade ett startup-bolag i Paris som arbetade med mjukvara för call centers och behövde en finansanalysfunktion inför att de skulle ta sig ut på börsen.

Han stannade där i ett – ytterst intensivt – år, då han bland annat fick hantera tuffa utmaningar kring cash management.

– Verksamheten hade investerat kraftigt i medarbetare, men intäktsflödet följde inte med lika snabbt. Vi tittade på cash burn rates varje vecka och senare varje dag, och när det har gått så långt att man funderar på om det verkligen går att prioritera att betala arbetsgivaravgifterna för sina anställda… då har det gått långt!

Företaget har dock levt vidare i mindre skala, men är nu 15 år senare ännu inte ute på börsen.

Den säregna startup-miljön gjorde att han kände att det nog inte var så tokigt att arbeta med väl etablerade strukturer i alla fall. Han hittade ett lockande jobb på danska Novozymes, men fortfarande i Paris, som ansvarig controllerchef för affärsregionen Europa och Asien och där en av hans främsta uppgifter var att göra finansiella planeringsanalyser.

– Jag hittade min första mentor där, och han lärde mig att på allvar se värdet av att lägga tid på budget- och forecast-arbete. Där fick jag också min första chefsroll, med ansvar för ett team på tre personer.

Efter tre år i den rollen ville han åter testa något nytt och flyttade till det danska huvudkontoret.

– Det var inte bara för omväxlingens skull, utan att jag insåg att det vore bra – rent strategiskt för karriären – om jag fördjupade mig i redovisning ett tag. Jag behövde också mer erfarenhet av personalarbete, så rollen som ansvarig för ett redovisningsteam med tio personer passade ju perfekt.

Efter ett tag fick han erbjudande om att flytta till företagets kontor i Kina som ekonomiansvarig för de två fabrikerna där – vilket givetvis var en mycket frestande förfrågan.

– Men jag och min fru kom fram till att det inte var rätt läge just då, eftersom vi väntade vårt första barn.

Det hade emellertid börjat rycka i ”flyttnerven” och de kom på att Irland skulle kunna vara ett intressant alternativ, bland annat för att Johans fru kommer därifrån.

Det var på den vägen han hamnade inom Microsoft-koncernen. Efter att ha sökt ett jobb som han inte fick där, blev han uppringd och erbjuden jobbet som ansvarig för kredithantering och kundreskontra för en del av verksamheten i EMEA.

– Det var min första erfarenhet av att jobba med väldigt mätbara kortsiktiga KPI-mål på månadsbasis som liknar säljmål i en säljorganisation. Det var ovant, men helt klart en tilltalande utmaning. Jag hade också mycket direktkontakt med kunder och partner, vilket var oerhört utvecklande.

När han varit fyra år i den rollen kände han ett sug efter att komma tillbaka till det han gjort tidigare, att ha en ekonomiroll mer integrerad i verksamheten.

– Jag ville ha bredare uppgifter inom verksamhetsekonomi och började sondera var det kunde finnas inom koncernen. Den här rollen, med finansansvar för ett land, innebär just sådana uppgifter och kräver att jag måste vara väldigt nära verksamheten och arbeta både högt och lågt.

Johan Dovander, CFO på Microsoft AB

Således hamnade han efter ett antal vändor i Europa åter i hemlandet. Han började som CFO för Microsoft Sverige 2011 och beskriver det som att han har ett end-to-end-ansvar för den totala verksamheten i Sverige vad gäller det ekonomiska.

– Det innebär att jag är funktionellt ansvarig för ekonomi och finans för verksamheten i Sverige  och delansvarig för den totala verksamheten i Sverige som en integrerad del av ledningsgruppen i Sverige. Beslutsstöd till verksamheten är något jag lägger mycket tid på. En annan fråga som ligger mig varmt om hjärtat är vår organisations- och personalstrategi och att få in nya talanger till bolaget.

På hans bord ligger också ansvaret för compliance och för redovisningar, vilket dock inte är detsamma som att det jobbet ska utföras inom väggarna på kontoret i Akalla. Microsoft har, både globalt och i Sverige, en lång tradition av att arbeta med outsourcing.

– Vi började vår outsourcing-resa för tio år sedan och har tidigt lagt sådant som leverantörsreskontra och klassisk allmän bokföring utanför huset. De senaste åren, när jag har varit här, har vi även outsourcat lönehantering och nu senast rapporteringsuppgifter. Vi har regelbunden kontakt med våra outsourcade funktioner i Polen, Tjeckien, Indien och Kina.

Han konstaterar att Microsoft är ett av de företag som har kommit längst med outsourcing inom ekonomi (något som vi för övrigt har tagit upp i flera artiklar om Vested-modellen i CFOworld). Upprinnelsen var, som vanligt, att kunna fokusera på det som är deras kärnkompetens.

– Nu senast, med rapporteringen, har målet var väldigt tydligt: jag vill att våra controllers ute i verksamheten ska kunna sitta ner med sina affärspartner i högre utsträckning. Det handlar mindre om besparingar – vi skär inte ner bland controllers när vi outsourcar detta – utan om att kunna frigöra tid som vi kan ägna åt affärsutveckling.

En utmaning med outsourcingen är att, som CFO, vara beredd att avsätta tillräckligt mycket tid på projektledning av de externa resurserna.

– Ansvaret ligger kvar hos mig, och compliance är oerhört viktigt för oss. Så även om vi förstås har valt samarbetspartner med omsorg, och arbetar med tydliga procedurer, så måste jag ha uppföljningar kontinuerligt.

Hans allra största utmaning just nu är direkt kopplad till koncernens, eller kanske till och med branschens, grundläggande strategiförändring.

– På koncernnivå investeras det tungt i datacenter just nu. De senaste tre åren har man investerat lika som man gjorde de tio åren dessförinnan. Anledningen är förstås att marknaden snabbt ha gått mot molnbaserade tjänster.

Med andra ord: där Microsoft och andra mjukvaruföretag tidigare har levt på att sälja licenser för sina program, är det nu till att följa kundernas efterfrågan på tjänster.

– De stora datacenterinvesteringarna ligger inte på oss lokalt, men visst påverkar det oss på otaliga sätt på det finansiella området i vårt marknadsresultat, till exempel genom kostnadsallokering per produkt eller tjänst vi säljer, och en annan typ av intäktsredovisning på tjänster. Det gäller att säkerställa att vi får den räntabilitet vi förväntar oss.

Investeringarna som görs nu ska delvis möta dagens efterfrågan, men framför allt är det en långsiktig satsning på att upprätthålla en livskraftig verksamhet.

– Samtidigt har vi fortfarande samma marginalkrav från våra aktieägare, så det går inte att ”glömma” våra gamla affärer, samtidigt som vi ändrar strategiinriktning och transformerar verksamheten. Det är onekligen min största utmaning i det här läget: att balansera långsiktiga investeringar med en försäljning som ger direkt avkastning.