När kvinnorna tar över

 

Urban Express är skriven av Kjell A Nordström och Per Schlingmann.
Urban Express är skriven av Kjell A Nordström och Per Schlingmann.

Det har nu gått 16 år sedan Kjell A Nordström, tillsammans med Jonas Riddarstråle, myntade begreppet Funky Business. Deras bok med detta namn gav nya, moderna perspektiv på global affärsutveckling – och mycket annat. Den har för övrigt översatts till 39 språk och sålts i drygt en miljon exemplar.

I höstas boken Urban Express som Nordström skrivit tillsammans med Per Schlingmann, tidigare partisekreterare för Moderaterna och nu bland annat pr-konsult. I boken belyser de hur dagens samhälle formas av GUD, som i deras fall ska utläsas som Globalisering-Urbanisering-Digitalisering.

Över hela världen växer städerna i betydelse, konstaterar författarna. Tittar man globalt så bodde ungefär tio procent av världens befolkning i städer för hundra år sedan. I dag är andelen 54 procent.

Nordström och Schlingmann ser att allt pekar på en fortsatt snabb urbanisering och en vanlig uppfattning bland forskare är att vi år 2050 kommer att ha cirka 75 procent av världens befolkning i städer.

Men det är långt ifrån det enda som kommer att revolutionera vår omvärld, menar Kjell A Nordström. I samma takt som städerna växer tar kvinnor – ”urbanistor” – för sig allt mer, och kommer att dominera inom näringsliv, politik och kultur.

– Jag citerar gärna min kompis Alexander Bard, som säger att ”bögar och tjejer i städer ligger alltid tio år före när det gäller konsumtionsbeteenden”. Han har rätt – bögar och tjejer har brutit sig ut på något sätt, och tagit ledningen i att definiera tillvaron.

Allt fler utbildningar har kvinnodominans och de seglivade löneskillnaderna är på väg att kastas om.

Redan för tio år sedan tjänade kvinnor i åldern 21-30 år över 40 000 kronor mer per år än sina manliga kollegor. I dagens läge tjänar unga singelkvinnor mer än sina manliga dito i 147 av USA:s 150 största urbana områden.

Det är ”vild” kunskap som kommer att vara viktig framöver, hävdar Kjell A Nordström.
Det är ”vild” kunskap som kommer att vara viktig framöver, hävdar Kjell A Nordström.

Låt vara att det kan diskuteras vad vi räknar som manligt respektive kvinnligt; när kvinnorna dominerar i näringslivet så kommer det att märkas, menar Kjell A Nordström.

– Det faktum att finns system med mikro-lån för kvinnor bygger på en av de skillnader mellan könen som man har upptäckt, helt enkelt att kvinnor i gemen är mer återbetalningsbenägna.

Forskning kring skillnader i beslutsfattande har visat att män är mer riskbenägna, oavsett sammanhang.

– Det blir ju bra ibland, men långt ifrån alltid. Det finns en anledning till att så många startup-bolag drivs av killar. Och det är många som blir ”kanonmat” i de kretsarna, det ska man ha klart för sig, även om det är roligare att fokusera på dem som blir framgångsrika.

Ytterligare en förändring är att akademisk kunskap redan har börjat urvattnas. Tendensen är att den kunskapen kommer att vara nödvändig, men inte tillräcklig.

– Det är inte vad du har pluggat som kommer att ge dig intressanta jobb framöver. Den typen av nedtecknad kunskap som vi traditionellt har lärt ut på Handels – jag också för den delen – är i många fall rätt överflödig. Den finns ju tillgänglig jämt, i allas mobiler.

Istället är det ”tyst” eller ”vild” kunskap som kommer att bidra till konkurrenskraft. Det som inte går att läsa sig till, utan som man får genom erfarenheter eller att umgås med andra människor – och då företrädesvis sådana som är utanför den egna kretsen.

– Det är den här typen av kunskap som gör att det kommer att dröja innan kvinnorna börjar dominera i bolagsstyrelser också. Det är omkring 15 års leveranstid på en nybakad student innan hon kan ta klivet in i styrelsen. Men det klivet kommer hon att ta, helt klart.