Nu tror företagen på ökad vinst

Enligt en undersökning av revisionsbyrån Grant Thornton börjar tilltron till ekonomin öka bland företagsledare, både i Sverige och internationellt. 

I undersökningen där 450 svenska företagsledare deltagit mäts ett så kallat balansmått som avser andelen optimistiska företagsledare minskat med andelen pessimistiska. I år får Sverige ett positivt balansmått på 44 och hamnar därmed på plats 16 i rankinglistan över de mest optimistiska länderna. Detta är en markant ökning sedan föregående år då det svenska balansmåttet var -16.

Även sysselsättningen ser ut att öka framöver. 41 procent av de tillfrågade företagsledarna i Sverige räknar med att öka antalet anställda, medan endast 10 procent tror att de kommer att minska arbetsstyrkan. Dessutom väntar sig många ökad vinst under året – 55 procent av företagen tror att vinsten kommer att öka under 2014 jämfört med 2013.

– Det är härligt att se att optimismen börjar spira i Sverige, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Tilltron till ekonomin är viktig för att vi ska se en tillväxt framöver. Det är också glädjande att G7-länderna och Europa vänder och blir mer positiva. Även Tyskland, som är en viktig handelspartner till Sverige och Danmark är mer positiva än för ett år sedan. Norge och Finland däremot har det tuffare på sina marknader och drar ner Norden-snittet, påpekar han.
 
Studien ifråga har inte bara genomförts i Sverige utan även internationellt och totalt har 3500 företagsledare intervjuats i 45 länder under november och december 2013.