Nytt index hjälper företag mäta mångfald

SHE Index powered by EY ger företag möjlighet att mäta och fokusera på mångfald samt inkludering.

Företag som vill veta hur de ligger till när det gäller mångfald och inkludering på arbetsplatsen får nu ett nytt verktyg, SHE Index powered by EY. Med det ska företagen kunna jämföra sig själva med andra företag och se hur långt organisationen har kommit inom området.

– Indexet sätter fokus på en mångfaldig kultur och stöttar företag i att se hur mångfald länkar till lönsamhet, säger Johanna Kropp, expert inom Diversity & Inclusion inom People Advisory Services på EY i Sverige.

Indexet har funnit i andra länder tidigare och kommer nu alltså även till Sverige. Det är kostnadsfritt och öppet för alla företag registrerade i Sverige med över 100 anställda.

Företag som vill använda indexet får svara på 36 frågor om bland annat rekrytering, talangutveckling och belöningsstruktur. Baserat på informationen beräknas ett individuellt indextal mellan 0-100 för varje företag.

Företag som är intresserade har fram till 30 juni att anmäla sig. EY, som ligger bakom indexet, är väl medvetna om de ovanliga utmaningar som företagen står inför idag. Företaget menar ändå att det kan vara ett bra tillfälle för reflektion.

– Inte trots, men på grund av att vi upplever utmanande tider, tror vi att det kan vara en bra tid att zooma ut och reflektera bredare kring verksamhetsfrågor. Fundera vilket företag ni vill vara efter covid-19 och vilka möjligheter till förändringar som ett krismedvetande erbjuder, säger Camilla Rundberg, expert inom Diversity & Inclusion inom People Advisory Services på EY i Sverige.