Öppet kontorslandskap orsakar stress

Var fjärde svensk anställd kan inte jobba ostört på sitt kontor. Bland personer som jobbar i öppet kontorslandskap är det knappt hälften, 44 procent, som kan jobba ostört och fokuserat på sin arbetsplats. Det visar undersökningen Kontorsbarometern som genomförts på uppdrag av Vasakronan. Företaget har låtit 2036 personer mellan 18 och 65 år runt om i Sverige svara på frågor om sin kontorsvardag.

Trots att en stor andel uppger att de inte kan jobba ostört på sitt jobb väljer de allra flesta att stanna på kontoret när de behöver fokusera. 60 procent sitter helst vid skrivbordet på kontoret när de måste arbeta koncentrerat med en uppgift.

Chefer är mer benägna att sitta hemma när de behöver jobba ostört och fokusera. En fjärdedel av cheferna säger att de föredrar att sitta hemma när de måste koncentrera sig.

Vanliga stressmoment på kontoret enligt undersökningen är en hög ljudnivå, kollegor som stör, mobilsignaler och dåligt fungerande teknik. För stor arbetsbörda är dock den vanligaste stressutlösaren – 42 procent betraktar detta som den största stressfaktorn.