Personalens IT-vanor en stor säkerhetsrisk

Osäkra lösenord och program som inte uppdaterats är de vanligaste säkerhetsproblemen ute på företagen.

92 procent av anställda på svenska arbetsplatser har ett IT-osäkert beteende visar en undersökning från Telenor. Då en cyberattack på ett företag med över 500 anställda kostar 30 miljoner kronor i snitt är det stora pengar som kan gå förlorade.

Det vanligaste problemet är föga förvånande dåliga lösenord. Hela 74 procent av alla anställda har osäkra lösenord. 45 procent av användarna använder också samma lösenord till flera olika tjänster.

— Osäkra lösenord är den lättaste vägen in för cyberbrottslingar. När hackare väl är inne, kan de komma åt känslig information, manipulera betalningssystem eller sabotera affärssystem. Det är intrång som kan stå företagen dyrt och vara tidskrävande att åtgärda, säger Telenor Sveriges informationssäkerhetschef Ulf Andersson.

En lösning är att göra det enklare för de anställda att hantera och använda lösenord. Något som kan kräva nya verktyg.

— Det måste vara jättelätt för anställda att göra rätt och ha säkra lösenord. Därför borde arbetsgivare, som standard, jobba med en lösenordshanterare som skyddar alla lösenord i en krypterad fil, säger Ulf Andersson.

Osäker mjukvaruhantering är ett annat stort problem. 59 procent av de anställda på mindre företag med under 20 anställda agerar osäkert här. Det handlar om att de inte laddar ner uppdateringar snabbt nog eller att de laddar ner program från osäkra källor.

De fem vanligaste säkerhetsmissarna på arbetsplatsen är:

  • Osäkra lösenord
  • Osäker mjukvaruhantering
  • Osäker användning av jobbdator/mobil utanför arbetsplatsen
  • Osäker persondatahantering
  • Öppnande av länkar och bifogade filer från okända avsändare