Råd om ni ska byta affärssystem

Affärssystemet är litet av hjärtat i ett företags ekonomiska liv och att byta ut kan det ibland kännas som att utföra hjärtkirurgi på verksamheten. Men förändring är nödvändig för att verksamheten ska kunna fortsätta utvecklas och klara av konkurrensen. Ett nytt affärssystem kan ibland vara nödvändigt för att kunna dra nytta av nya affärsmöjligheter eller för att kunna genomföra nödvändiga effektiviseringar.
 
Simon Ström, produktchef för Visma Servera, är ofta i kontakt med företag som står inför beslutet att byta affärssystem och han menar att grunden till att lyckas med ett byte är att omfamna förändring.
 
– Som min fru brukar säga till mig, eftersom jag är den som oftast stretar emot hemma: ”Svälj inte hela elefanten på en gång!”. Dela upp förändringen i etapper, och vinn mark bit för bit. Det har fått mig att leva i förändringar och nu kan jag inte tänka mig något annat.
 
För att underlätta arbetet med övergången har Simon Ström några råd att ge företag som funderar på att genomföra ett byte:
 

  • Definiera en tydlig målsättning och ett syfte som påminner om varför förändringen ska ske och vad ni vill uppnå. Detta kan vara skönt att ha på vägen, ifall det börjar kännas tungt.

 

  • Låt dina anställda och kollegor vara delaktiga. Se allt ifrån olika perspektiv och få fram de viktigaste kraven. Informera dem löpande, och tidigt, om vad som händer och använd här syftet och målsättningen för att få alla ombord på resan.

 

  • Se till att ha ledningens uttalade stöd, och använd förändringar som verktyget för att arbeta mot ert företags vision.

 

  • Följ rådet från min fru: Svälj inte hela elefanten på en gång! Ha en långsiktig plan som innefattar många små förändringar på vägen. Var agil, lyssna på era kunders krav och anställdas behov. Då kommer ni att växa i och anpassa er till den ständigt föränderliga värld vi lever i.

 
Slutligen tycker han också att det i samband med ett byte av affärssystem kan vara värt att fundera på om det inte kan vara läge att gå till ett molnbaserat system. Företaget slipper då bland annat bekymra sig om drift och underhåll av systemet och får en förutsägbar månadskostnad.
 
Hela bloggen hittar ni via länken nedan.