Räknar med fortsatt supertillväxt

ApoEx grundades för drygt fem år sedan, i samband med att apoteksmarknaden just hade släppts fri i Sverige. Deras inriktning var till en början att sälja läkemedel via nätet till kroniskt sjuka, så att patienterna skulle slippa gå till ett apotek varenda gång de behövde en ny omgång mediciner. Men de märkte snabbt att det var för krångligt med tillstånden, och svängde om inriktningen på i princip en vecka. Istället blev det fokus på den privata vården och de började med tandläkarna. Under en stor tandläkarmässa i slutet av 2010 skrev de kontrakt med 200 kunder på stående fot.
Det första året nådde de en omsättning på 89 miljoner kronor, något som ökade i rask takt – och tog ett jättekliv när de i november 2012 tog över ett avtal värt 1,2 miljarder kronor med Stockholms läns landsting.
Det var alltså i det läget, eller snarare ungefär ett halvår senare, som Veronica Wallin blev uppringd och tillfrågad om hon var intresserad av tjänsten som CFO på ApoEx.

Hon tar emot i ApoEx kontor i Hammarby sjöstad, men är noga med att hon vill visa deras 3 000 kvadratmeter stora lager i Bromma – det är där läkemedlen och de övriga produkterna förvaras och packas.
– Jag trodde först inte riktigt på erbjudandet om CFO-tjänsten. Jag hade ju inte riktigt den bakgrunden, säger hon.
Nej, någon CFO-erfarenhet hade hon inte i bagaget vid den tiden. Hon tog nämligen examen (som civilekonom vid Stockholms universitet) i januari 2011, och började därefter arbeta som revisor på BDO. Hon hade hunnit skaffa sig erfarenheter från bank under tiden hon studerade, eftersom hon jobbade mellan 50 och 80 procent på SEB parallellt med studierna.
– Jag hade lagt ut mitt cv på en rekryteringssida och fick lite förslag på tjänster via rekryterare som hade kontaktat mig, men min tanke var nog att jag skulle börja som controller på ett intressant företag.

Hur intressant ApoEx var visste hon inte heller till en början, för vid det laget hade det inte skrivits så mycket bolaget. Hon kollade årsredovisningar och i takt med att hon lärde sig mer om företaget blev hon allt mer intresserad och lockad.
– Det var ju bara att se det som en utmaning – och vad var egentligen det värsta som kunde hända? frågar hon retoriskt.
Sagt och gjort, hon tog sig an utmaningen och kom till ett bolag med 55 anställda. Det saknades en HR-funktion på plats och så småningom hamnade även den delen på hennes avdelning.
– Vi analyserade behovet i ledningsgruppen och satte upp en struktur som byggde på att ansvaret lades på min avdelning. Jag fick ytterligare en medarbetare för att exempelvis kunna ta fram avtal och säkerställa information.
Det saknades en del rutiner och personalhandbok, så det var något som var prioriterat i det läget.
– Det svåra i min roll har överlag handlat om personalfrågor. Jag har fått lära mig i efterhand. Som när vi skulle ta fram personalhandboken; vad ska en sådan innehålla? Jag fick se till att ta reda på det, och när det lyckas är det såklart stimulerande att lära sig något nytt hela tiden.

Under de två år som har gått sedan Veronica Wallin började har personalstyrkan fördubblats och verksamheten har fortsatt växa. Den snabba personalökningen medför spännande framtida utmaningar, konstaterar hon, och hur hållbart det är med dagens arbetsfördelning återstår att se.
– Jag kan ana att min roll kommer att förändras framöver. När vi fortsätter växa behövs ett team som kan sköta det dagliga arbetet, för det kommer jag inte att kunna prioritera.
I dagens läge händer det att hon hoppar in och till exempel lägger in leverantörsfakturor om det är tidspress.
– Vi har några värdeord inom ApoEx, varav ett är ”sammansvetsade”. Det är något jag försöker efterleva i arbetet med mitt team. Om någon är sjuk eller måste vara borta så ska det vara självklart att täcka upp för den personen. Både att medarbetarna ställer upp för varann, och att jag gör det jag kan för att hjälpa till.

Det har givetvis varit många uppgifter som har varit nya och obekanta för henne, men hon var ju också medveten om att det skulle vara en utmaning.
– Det tog exempelvis tid att sätta mig in i hur flödena i våra olika system går för att få ihop allting. It är något som bolaget satsar mycket på och det har hjälpt mig och min avdelning att hela tiden öka vår effektivitet. Men jag har även haft stor hjälp av Adam Lindberg, som är vice vd och den som hade störst ansvar för finansfunktionerna innan jag började.
Hon har fått den grundläggande introduktionen av Adam, men har sedan lärt sig mycket på den klassiska vägen ”learning by doing”.
– När vår vd kommer och säger att han vill ha till exempel ett underlag för att diskutera med extern part, så har jag fått ta reda på vad som krävs och hur jag gör. Kassaflöde hade jag till exempel inte mycket erfarenhet av innan jag började här.
Hon ingår också i ett chefsnätverk, som hon märker fungerar väldigt bra som bollplank.
– Det är givetvis nyttigt att höra hur det fungerar i bolag som omsätter mer än vårt. Och det visar sig att jag har en del sysslor som många andra CFO:er inte ansvarar för. Det är till exempel mycket av det administrativa som hamnar på mitt bord nu när bolaget växer så mycket.

Om ApoEx var relativt okänt när Veronica Wallin fick förfrågan om tjänsten i början av 2013 är situationen en helt annan nu. Under förra året skrev alla affärstidningar värda namnet historien om hur bröderna Jens och John Patrick – som allmänt kallas JP – Berlips startade ApoEx, och lämnade sina karriärer som affärsutvecklare inom it på finansbolaget Lindorff (Jens) respektive läkare med ansvar för att effektivisera vårdprocesserna på Danderyds sjukhus (JP).
I december 2014 fick de utmärkelsen Supergasellen av Dagens Industri, som ett resultat av deras närmast osannolika omsättningsökning med 1 641 procent på tre år.
– Utmärkelsen och uppmärksamheten har gjort att det finns en helt annan kännedom om oss. När jag tidigare berättade var jag arbetade var det få som kände till oss och förväxlade oss med fysiska apotek.
Intresset för bolaget skenade iväg direkt när de fick utmärkelsen.
– Det är många som är intresserade av oss, som vill träffa oss eller direkt föreslår samarbeten. Vi har också fått en mycket bättre sits inför rekryteringar, och det kommer in massor med spontanansökningar – ja, faktum är att det rasade in ansökningar redan natten efter utmärkelsen.
Bröderna Jens och JP Berlips grundade ApoEx och äger fortfarande majoriteten av företaget. Tillsammans med vice vd Adam Lindberg (som för övrigt är före detta studiekamrat med bröderna) och Veronica Wallin och it-chefen, utgör de ledningsgruppen.
– Jag rapporterar formellt till JP, men vi arbetar alla i ledningen så nära att mycket sköts via avstämningar på daglig basis.

Just nu arbetar hon bland annat med en omläggning av deras budgetstruktur. Den nya strukturen ska tas i bruk den 1 maj i år.
– Tidigare har vi alltid tittat på de olika avdelningarna, men nu går det även att ta ut rapporter från specifikt case. Vi utvecklar budget- och balanssystem, så att det går att se vad varje case kostar. Det är ett ganska stort projekt, som kräver lite it-utveckling för att vi ska komma i mål.

I Dagens Industri kommenterade vd Jens Berlips i december 2014 en eventuell satsning på att få ett drömkontrakt, nämligen för läkemedelsförsörjningen i Norge. En marknad värd 4 miljarder kronor. ”Det är en kul upphandling som vi kommer att satsa på”, berättade han då.
Men när Veronica Wallin får frågan är det locket på som gäller.
– Nej, det har vi gemensamt kommit fram till att inte kommentera ytterligare i nuläget.
I dagens läge har ApoEx en omsättning kring 1,5 miljarder kronor, och i samma DI-intervju konstaterade Jens Berlips att ”På fyra år har vi gått från noll till en och en halv miljard i omsättning. Det är absolut rimligt att vi på fyra år till når 3 miljarder i omsättning.”
Någon sådan prognos vill Veronica Wallin givetvis inte ge sig på, men hon berättar att ambitionen är att inte vara beroende av det stora avtalet med Stockholms läns landsting.
– Avtalet löper till december 2016, och därefter kan de välja att förnya ett eller två år. Det mest troliga är att de börjar med att förlänga ett år. Vi satsar givetvis på att behålla kontraktet, men siktar samtidigt mot att inte behöva drabbas så hårt om vi skulle förlora det. Och att bygga upp ett sådant oberoende tror jag är fullt realistiskt för oss.