Så hjälper du din organisation hantera coronakrisen

Hur kan du förbereda organisationen för Coronakrisen och underbygga kunskap utan att skapa panik? Här kommer några goda råd från Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på Cornerstone OnDemand.

Börjar din organisation se effekterna av coronaviruset Covid-19? Oron på våra arbetsplatser ökar och flera företag har börjat rekommendera sina medarbetare att jobba hemifrån. Som CFO sitter du säkert mitt i skruvstädet. Å ena sidan vilar kraven på att hantera företagets ökande glapp mellan intäkter och kostnader tungt på dina axlar och samtidigt måste du hantera din egen och ditt teams oro, i många fall på distans.

Hur kan du förbereda organisationen och underbygga kunskap utan att skapa panik? Här kommer några goda råd om hur du kan hantera coronakrisen från Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på Cornerstone OnDemand:

  1. Om du inte redan gjort det, planera för olika scenarier så du är redo ifall spridningen ökar och restriktioner införs. Hur påverkas organisationen och medarbetarna? Vilka kan arbeta hemifrån? Har ni den teknologi och de verktyg ni behöver?
  2. Kommunicera ofta med dina medarbetare. Var så öppen och transparent du bara kan. Försök hitta en bra balans så du förmedlar allvar och visar att det finns en plan, men utan att skapa panik.
  3. Föregå med gott exempel. Om du är chef, gå då inte till jobbet om du inte absolut måste.
  4. Var så tillmötesgående som möjligt när det gäller personalens önskan att arbeta hemifrån. Det är förvånande hur mycket som kan fungera om man är tvungen.
  5. Erbjud nätbaserade kurser i relevanta ämnen. På Cornerstone portal  Content Anytime, finns kurser i hur du kan vara produktiv när du jobbar hemifrån och mycket annat. Fram till sista mars kan du gratis ta del av 48 kurser inom 12 viktiga och populära områdena, som bland annat time management och coaching. Snart kommer dessutom fler öppna kurserbjudanden från Cornerstone med anledning av coronaviruset.
  6. Tänk på att justera mål för medarbetare och team allteftersom förutsättningarna ändras.

För dig som jobbar inom hälso- och sjukvård, eller är extra intresserad, finns dessutom en rad gratiskurser på Disasterready.org. Här hittar du bland annat Disaster Readys direktör Tina Boldings spellista med coronavirusrelevant (Covid-19) material. Kurserna är producerade av CSOD Foundation för bland annat WHO. Bättre att planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Stefan Robsen
About Stefan Robsen 11 Articles
Cornerstone OnDemand