Så landar du drömjobbet – 10 misstag att undvika

Dags att gå vidare i karriären? Ford R. Myers är karriärcoach, konsult och föreläsare samt författare av boken ”Get the job you want, even when no one’s hiring”. Genom att vara strukturerad och ha en uttänkt plan för jobbsökandet ökar chanserna att landa drömjobbet, menar han.

Till CIO Australia delar han med sig av sina bästa tips och tio vanliga fallgropar du bör undvika nästa gång du är på jakt efter nya karriärutmaningar:

Misstag nummer 1: Svara på jobbannonser
Generellt sett lönar det sig ganska sällan att svara på jobbannonser, menar Myers. Han anser att man bör lägga max fem procent av tiden på publika annonser och istället ägna resten av tiden åt produktivt nätverkande.

Misstag nummer 2: Skicka spontana ansökningar
Spontana, oönskade och allmänt formulerade ansökningar ger sällan utdelning, menar Myers.

Misstag nummer 3: Bara söka existerande jobb
Om rätt person träder fram kan nya tjänster skapas eller anpassas efter kandidaten beroende på vad denna kan tillföra organisationen. Enligt Myers gäller det att ha rätt perspektiv och inte bara fokusera på befintliga lediga jobb utan även på möjligheter till jobb.

Misstag nummer 4: Ineffektivt nätverkande
– Nätverkande borde alltid vara det primära fokuset vid jobbsökande, säger Myers och fortsätter:
– De som är bäst på att nätverka är bra på att lyssna och har en tydlig agenda. De är heller inte för blyga för att be om feedback och råd. Nätverkande är ett utdraget spel som utvecklas långsamt men som kan bära frukt på lång sikt.

Misstag nummer 5: Vara för bred i sökandet
Det är bra att vara öppen för olika möjligheter men det är också viktigt att inte vara alltför bred i sitt jobbsökande, menar Myers.
– Fokusera inte på en specifik titel men se till att ha klart för dig vilken typ av tjänst du söker.

Misstag nummer 6: Vara ostrukturerad
Var strukturerad och systematisk i ditt jobbsökande. Avsätt särskilt tid för jobbsökandet då du bara ägnar dig åt det. Bestäm dig för att ansöka ett visst antal jobb under en viss tidsperiod, kontakta ett visst antal kontakter i ditt nätverk under en vecka eller dylikt.

Misstag nummer 7: Göra hela jobbet själv
– Var inte rädd för att ta hjälp av andra i jobbsökandet. Bortse inte från den expertis du kan få externt hos karriärcoacher, CV-skrivare och andra experter. De kan ge dig objektiv vägledning och hjälpa dig att tänka utanför ramarna, säger Myers.

Misstag nummer 8: Inte komma tillräckligt väl förberedd till intervjun
– När du väl landat en intervju för det där drömjobbet måste du se till att vara genuint intresserad av företaget och intervjuaren, Om du vet allt som är värt att veta om företaget, dess mål och konkurrenter, utmaningar och hur du själv kan göra skillnad i företaget så kommer det att synas och märkas utåt, och då ökar sannolikheten att du får jobbet, säger Doug Mitchell som är vd på företaget Argenta Field Solutions i USA.

Misstag nummer 9: Inte veta ditt marknadsvärde
Innan du går på en intervju måste du veta värdet av dig själv och din kompetens.
– Rätt tidpunkt att börja prata om lön är när arbetsgivaren har gjort det klart och tydligt att du är deras toppkandidat. Om du vet vad dina kunskaper och din erfarenhet är värd på marknaden blir det då lättare att löneförhandla, säger Myers.

Misstag nummer 10: Inte knyta ihop säcken
Se till att knyta ihop säcken genom att blåsa bort all tvivel hos arbetsgivaren.
– Även om du tror att du klarat intervjun galant och är säker på att ett erbjudande snart kommer att komma måste du försöka mota bort varje liten antydan till tvekan hos rekryteraren. Avsluta intervjun med ett fast handslag och säg ”Tack så mycket för att du tog dig tid. Jag vill verkligen ha det här jobbet”. Du måste göra det klart och tydligt för arbetsgivaren, ofta kan det vara just en sådan liten detalj som gör hela skillnaden, säger Myers.

Källa: CIO Sweden