Så spikar du din jobbintervju via video

Om du planerar söka nytt jobb, kan det vara värt att förbereda dig lite extra eftersom du sannolikt får genomföra en jobbintervju eller flera via video.

Även i normala tider är det ofta under semestern vi tar oss en rejäl funderare på vad vi vill jobba med framöver, och augusti och september är de månader då flest svenska söker jobb. Men det är verkligen inte normala tider och höstens arbetsmarknad riskerar bli både rörig och osäker. Men medan vissa företag drar ner, gasar andra på som aldrig förr. För dig som CFO kan nu vara ett perfekt tillfälle att byta jobb och till och med karriär.

Förbered dig inför din jobbintervju

Om du planerar söka nytt jobb, kan det vara värt att förbereda dig lite extra eftersom du sannolikt får genomföra en jobbintervju eller flera via video. Covid har visserligen lärt oss en hel del om videomöten, vi är alla lite av experter på att Skypa och Zooma. Men det finns några extra saker att tänka på när det gäller just intervjuer via video.

Att tänka på

  1. Kolla att tekniken funkar. Det säger kanske sig själv, men det gäller att ge sig själv ordentligt med tid innan en jobbintervju, och dubbel-, kanske till och med trippelkolla, att kamera och ljud fungerar, och inte minst att du har bra uppkoppling. Stäng ner övriga flikar på datorn och det kan också vara bra att dubbelkolla tidszoner. Du kan aldrig ta för givet att den som ska intervjua dig sitter i Sverige.
  2. Klä dig rätt. Även det självklart när det gäller en fysisk intervju, men också via video. Att vara klädd som om du sitter framför intervjuaren ger dig en boost av självförtroende och gör att du skärper dig lite extra. Gör inte misstaget att bara fixa till överdelen och sitta i pyjamas eller shorts. YouTube är fullt av exempel på att det är lätt hänt.
  3. Välj en neutral plats för jobbintervjun. Kolla vad som finns i bakgrunden och städa undan sådant som kan störa. Tänk på att miljön runt dig säger en hel del om dig som person, på gott och ont. Se till att belysningen är bra och gärna kommer framifrån, eller snett från sidan, så du undviker motljus.
  4. Titta helst direkt in i webbkameran för att skapa kontakt med den du pratar med. Om det känns konstigt ,kan du minimera bilden på intervjuaren och flytta rutan närmare webbkameran.
  5. Se till att barn, hundar och katter är någon annanstans och håller sig lugna under intervjun. Skulle någon skutta fram och störa är det verkligen ingen katastrof, men det kan göra att du tappar koncentrationen.

Hur du jobbar

Oavsett om du har ett fysiskt möte med rekryteraren, den blivande chefen eller framtida medarbetare, eller blir intervjuad via video, bör du förbereda dig noga, så du kan ställa relevanta frågor om verksamheten och jobbet. Tänk igenom hur du vill beskriva dig själv i relation till jobbet du vill ha. En beskrivning som inte bara handlar om var du jobbat och vad du gjort, utan även hur du jobbar och vem du är som person. Ett positivt resultat av Covid-19 är att det nu finns många lättillgängliga resurser på nätet. På Cornerstone Cares hittar du bland annat gratiskurser i hur du genomför jobbintervjuer på bästa sätt.

Lycka till!

Stefan Robsen
About Stefan Robsen 10 Articles
Cornerstone OnDemand