Skydda dig mot it-hoten

Genom att följa några enkla tips kan du hålla din information säker när du använder dator eller mobil utanför kontoret.

Som CFO har du tillgång till mycket känslig information på dina datorer och mobiler. Det gör att du är högvilt för de som vill komma över information som kan skada företaget om den hamnar i orätta händer.

Risken är speciellt stor när du använder dina datorer och mobiler utanför kontoret och därmed inte har tillgång till alla de skydd som it-avdelningen satt upp. Men det finns en del rätt enkla åtgärder du kan vidta för att minska riskerna. Rahul Kumar Dutta, Security Analyst Consultant på Enfo har i ett blogginlägg listat 14 tips och här följer ett urval av dessa.

  • Gör webbläsaren säkrare. En klar risk är att få in skadlig kod när du besöker en webbsajt. Dessbättre finns det en rad tillägg till webbläsaren du kan ladda ner för att filtrera bort farlig trafik. Här finns till exempel HTTPS Everywhere som garanterar att du bara kan besöka sajter som krypterar trafiken och Noscript som blockerar skript som kan vara farliga att köra.
  • Använd annonsblockerare. Popup-annonser är inte bara irriterande utan kan också innehålla skadlig kod. Genom att använda Addblocker går det att stoppa dessa annonser.
  • Kontrollera korta webbadresser. Många tjänster kortar ner webbadresserna. Istället för en lång och krånglig adress får du adress som bara består av exempelvis bit.ly och en sifferkod. Problemet är att du då inte direkt kan se var adressen faktiskt leder. Genom att använda en gratistjänst som CheckShortURL kan du se exakt vart den korta adressen leder.
  • Var restriktiv med sociala medier. Ju mer information du lägger ut om dig själv och ditt arbete desto enklare blir det att kartlägga dig. Den kartläggningen kan sedan användas på många sätt av de som vill lura till sig dina data. Ställ därför in dina sociala medier så att du bara delar information med de du känner och verkligen litar på.
  • Hantera lösenorden säkert. Med många konton är det lockande att använda samma lösenord på många ställen. Det betyder emellertid att om någon kommer över lösenordet, exempelvis om en sajt du använder blir hackad, så är alla sajter du använt lösenordet på i riskzonen. Lösenordshanterare som Lastpass eller 1 Password kan genera olika lösenord för alla sajter medan du bara behöver komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren.

Det går aldrig att uppnå hundraprocentig säkerhet, men genom att följa tipsen i blogginlägget går det minimera många av de vanligaste riskerna.