Slösurfandet på jobbet ökar

Google är den största tidstjuven på jobbet, på andra plats kommer Facebook, enligt en amerikansk studie.

Enligt en amerikansk undersökning slösar vi allt mer tid – under arbetstid. Faktum är att tidsslösandet har ökat med 20 procent sedan föregående år. Studien som gjorts av sajten salary.com visar att den mesta tiden som slösas läggs på internet och sociala medier.

De två främsta distraktionskällorna är Google och Facebook. Närmare en fjärdedel av respondenterna uppger att Google är den största tidstjuven och nästan lika många säger att de lägger sin tid på Facebook. Linkedin kommer på tredje plats med 14 procent följt av Yahoo med 7 procent. Amazon, Youtube och den amerikanska sportsajten ESPN får två procent vardera.

Den grupp som tenderar att slösa mest tid på jobbet är män i åldern 20 till 30 år. Sett till enbart ålder, där inte kön tagits i beaktning, är det dock personer i åldern 26 till 39 som slösar mest tid.

Mer än hälften, 53 procent, av deltagarna i undersökningen säger att de slösar tid eftersom de tror att korta pauser kan öka produktiviteten. En femtedel gör det av ren uttråkan och åtta procent menar att anledningen är att de saknar arbetsmotivation.

Åtta procent menar att de skulle överväga att säga upp sig om arbetsgivaren införde en policy kring att blockera vissa webbsidor. Fjorton procent säger att de förmodligen skulle tacka nej till ett jobberbjudande om det fanns en sådan policy på den nya arbetsplatsen.