Solna har Sveriges bästa företagsklimat

Fler kommuner än någonsin får omdömet bra i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

För tolfte året i rad kniper Solna förstaplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i de svenska kommunerna. Låg kommunalskatt, hög andel entreprenader, många företagare och att flertalet av kommunens invånare förvärvsarbetar är några anledningar till att Solna behåller förstaplatsen.

En annan viktig anledning til Solnas framgång är att företagarna märker att kommunen bryr sig om dem.

— Solnas politiker är tydliga i sitt budskap. Näringslivet är en prioriterad fråga, och det finns en struktur som gör att alla förvaltningschefer jobbar aktivt med företagsklimatet. Det märker företagen. De får ett professionellt bemötande, man lyssnar och får rätt information, säger Annika Bröms, regionchef för Stockholm på Svenskt Näringsliv.

På topp-fem listan hittar vi förutom Solna även Höganäs, Staffanstorp, Vårgårda och Sollentuna. Längst ner på listan ligger Pajala, Lindesberg och Nora.

Rent allmänt verkar företagsklimatet ha förbättrats i Sverige. 42 kommuner fick betyget bra och det är den bästa noteringen hittills. 153 kommuner förbättrade sitt resultat från ifjol medan 137 fick sämre omdömen.

— De flesta kommuner rör sig framåt och presterar gradvis bättre, enligt företagen. Samtidigt är konkurrensen tuffare än någonsin, för att hamna högt i rankingen krävs att man presterar bra, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.